Autor: Tanel Raig • 17. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuusakoski hakkas tootma bio- ja jäätmekütust

Vanametalli käitleja AS Kuusakoski laienes taastuvenergiaturule, hakates tootma bio- ja jäätmekütuseid. Uutesse ärivaldkondadesse sisenemiseks on ettevõte tänavu investeerinud üle 1,5 miljoni euro.

Kuusakoski alustas käesoleval nädalal Paldiskis biokütuse tootmist, avades puidujäätmete ladustamiseks spetsiaalse platsi. Puiduhaket toodetakse nii raiejäätmetest, kändudest, pakendipuidust kui ka töödeldud lammutuspuidust. Sel aastal alustas Kuusakoski jäätmekütuse tootmist ka kilest, plastist, vanadest rehvidest ning muudest sünteetilistest jäätmetest. Puiduhaket tarnitakse  elektrijaamadele ja katlamajadele biokütuseks. Sünteetilistest jäätmetest valmistatud kütust tarbivad aga näiteks tsemenditehased soojusenergia tootmiseks.

Kuusakoski juhatuse liikme Marko Kippa sõnul on ettevõtte eesmärk pakkuda lisaks metalli kokkuostule terviklikku taaskasutusteenust, et klient saaks vabaneda kõigist oma jäätmetest ühes ja samas kohas. “Kuna autovrakkide ja muude metallijäätmete lammutamisel ning ümbertöötlemisel tekib hulgaliselt lisajäätmeid, mida metallitööstused ei vaja, tekkis mõte alustada jäätmekütuste tootmist,” lausus ta. “Seejärel otsustasime juba alustada kile, plasti, rehvide, raiejäätmete ja lammutuspuidu vastuvõttu. Käesoleva aasta lõpuks  plaanime toota ühtekokku 5000 tonni jäätme- ja biokütust, mida Eesti energiatootjad ja tööstusettevõtted saavad kasutada alternatiivina põlevkivile, kivisöele ja teistele fossiilsetele taastumatutele kütustele.”

Kilest ja plastist toodab Kuusakoski RDF-kütust (refuse-derived fuel), autovrakkide istmetest, armatuurlaua osadest, rehvidest ja muust seesugusest SLF-tüüpi kütteainet.

Kuusakoski on sel aastal investeerinud bio- ja taastuvenergeetika valdkonda sisenemiseks, vanametalli käitlemise tõhustamiseks ning keskkonnaalaste riskide vähendamiseks üle 1,5 miljoni euro. “Kuusakoski on vahetanud kokkuostupunktide laoplatsidel välja betoonplaadid ning paigaldanud õlipüüdurid, et mingeid keskkonnale ohtlikke aineid ei saaks maapinda imbuda,” selgitas Kuusakoski juhatuse liige Marko Kippa. “Teadaolevalt oleme ainus vanametalli ja muude jäätmete käitleja Eestis, kes sellise keskkonda säästva lahenduse on kõigisse teeninduspunktidesse rajanud.”

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077