Autor: Tanel Raig • 13. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanus Purga: kaebame kaevandamisloa otsuse kohtusse

Viru Keemia Grupp (VKG) kaebab kohtusse keskkonnaministeeriumi otsuse anda Uus-Kiviõli uuringuväljal kaevandamisluba ainult Eesti Energia Kaevandustele.

VKG pressiesindaja Liina Reinsaar ütles, et keskkonnaministeeriumi otsusega on riik põhjendamatult soosinud ühe eraettevõte huve teise ees. Otsuse tegemisel ei ole arvestatud isegi riigi võimalike tuludega, mis ühe või teise otsuse tagajärjel tulla võiksid. Reinsaare kinnitusel on VKG-l juriidiliselt eelisõigul Uus-Kiviõli väljale ning VKG eesmärgiks on saada oma tootmistegevusele kindel ressurss ka tulevikus. „Samuti tahaksime teha juriidiliselt ja sisuliselt selgeks pildi sellest, kuidas resursi jagamine toimub ja miks,“ selgitas Reinsaar VKG motiive.

Tema väitel oli enne Uus-Kiviõli kaeveloa Eesti Energiale väljastamist mõlemal ettevõttel avatud kaeveväljadel põlevkivi ressurssi sama pikaks ajaperioodiks. Oma investeeringute tegemiseks ja tootmistegevuse korraldamiseks on mõlemal ettevõttel vaja kindlat ressursi pikemaks perspektiiviks. Hetkel ei andnud riik meile selles osas kindlust ning ei nõustunud VKG pakutud kompromissiga, selgitas Reinsaar.

VKG arendusdirektor Jaanus Purga on ajalehele Põhjarannik öelnud, et kaevandamisloa andmine Eesti Energia Kaevandustele on õigustühine ja ebaõiglane, sest Eesti Energial on juba avatud kaevandustes ja karjäärides põlevkivi mahus, mis katab praeguse tarbimise juures nende ettevõtete vajadused vähemalt 20 aastaks. VKG püüdis loa väljastamist kohtuasja algatamisega takistada, kuid kohus ei olnud otsust veel teinud. Purga väitel ei ole Eesti Energia Kaevandustel lisapõlevkivi vaja sugugi kiiremini kui VKG-l. „Meil mõlemal tekib ükskord vajadus ja seda üsna ühel ajal,“ kinnitas Purga.

VKG on teinud kompromissettepanekuid, millega mõlemad ettevõtted saaksid endale osa Uus-Kiviõli kaevevarudest. Need ettepanekud on aga tagasilükatud.

Reinsaare sõnul tähendab VKG jaoks Uus-Kiviõli kaevandamisloast ilmajäämine 17 aasta pärast ressursi puudumist. „Kaasaegne tootmisettevõte ei saa areneda ja investeerida ilma, et sellele oleks tagatud piisav ressurss tulevikuks,“ lausus Reinsaar.

Eesti Energia Kaevandustele tähendab aga kohtuvaidluse alustamine ettevõtte arendusjuhi Kalmer Sokmani sõnul uue kaevanduse rajamise töödega alustamise venimist. Esialgsete plaanide kohaselt oli ettevõttel plaanis alustada 2013. aastal kallakkäigu rajamist ning 2014. aastal anda esimene toodang.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077