Autor: Ain Alvela • 26. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Insener teenib ökonomistist 350 eurot vähem

Tallinna Tehnikaülikooli elektroonikainstituudi juhtivteadur professor Mart Min kinnitas ABBs toimunud  Äripäeva Tööstuse klubi kohtumisel, et insener teenib praegu keskmiselt 350 eurot vähem kui keskmine ökonomist.

Professor Min nimetas administratiiverialadel tegutsevaid valgekraesid piltlikult „vallavanemateks“ ehk siis säärasteks, kes ühiskonnale midagi sisse ei too, küll aga hulgaliselt loodud hüvesid tarbivad. „Millal hakkab paljuräägitud vajadus inseneride järele kajastuma ka nende palgas,“ esitas Mart Min küsimuse.

ABB Balti regiooni juht Bo Henriksson möönis, et insenerid vajavad rohkem teadmisi majandusest ja organisatsiooni juhtimisest. „Tehniliste numbrite kõrval tuleb neile ka majandusnumbreid õpetada, siis oleksid nad ka ettevõtluses võimekamad“ märkis Henriksson.

Tema sõnul peab ABB oma arengu ja eduka tootearenduse võtmeküsimuseks vajaliku arvu pädevate oskustöösliste ja inseneride leidmist Eestist, see on Henrikssoni hinnangul oluline ka kõrgemasse väärtusahelasse liikumise juures. „Meie tööjõukulu töötaja kohta on tööstusettevõtete seas niigi üks suuremaid,“ tõdes ta. „ABB keskmine palk Eestis jääb vahemikku 850–1000 eurot.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077