Eesti kasv liigub tööstuse ekspordilt üle sisetarbimisele

Eesti Panga asepresident Madis Müller tõi Äripäeva majanduskonverentsil Äriplaan 2012 välja, et Eesti majanduse taastumine on toimunud tööstustoodangu ekspordist, kuid lähiaastatel ekspordi panus Eesti SKPsse väheneb.

Mülleri sõnul kukkusid majanduslanguse ajal kõik valdkonnad suure koliniga. Taastumine on aga toimunud tööstuse pinnalt, kelle toodang on läinud eksporti. Siesnõudluse ja –tarbimise panust SKP kasvu hindab Müller tagasihoidlikuks.

Lähematel aastatel toimub aga Mülleri kinnitusel muutus: „Eesti tarbija panus saab olema suurem, ekspordi panus väiksem,“ lisab ta. Eksporti hakkab pärssima majanduskasvu aeglustumine väljaspool Eestit. „Selgelt on näha, et esimene põrge, mis majanduskriisi põhjast tuli, on läbi,“ ütleb Müller. On realistlik arvata, et nõdlus Eesti kaupade järgi väheneb, selgitab Müller.

Sisetarbimise kasvule annab aga lootust, et viimastel aastatel on hoiused kasvanud, sealhulgas majapidamiste hoiused. „Eesti tarbija on järgmisel kahel aastal valmis võtma üle kasvumootori rolli ja sisetarbimise kasv võiks olla isegi suurem kui eskpordi kasv,“ leiab Müller.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Arvamused ja blogid

Valdkonna töökuulutused

Printon otsib TOOTMISJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

07. mai 2018

Nefab otsib TEHNOLOOGI

Nefab Packaging OÜ

05. mai 2018

ADDINOL otsib BALTIMAADE TURU JUHTI

Ariko Reserv OÜ

26. aprill 2018

Tööstusliidrid

Teabevara