Autor: Kadrin Karner • 31. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elcoteq Tallinn: jätkame tootmist

Elcoteq Tallinn teeb oma igapäevast tööd ning täidab klientidelt saadud tellimusi. Tallinna üksust Elcoteq SE kolme Soome tütarettevõtte hiljuti esitatud pankrotiavaldused otseselt ei mõjuta.

„Elcoteq Tallinna (organisatsioon) on iseseisev organisatsioon ja igapäevaseks tegevuseks otsest tuge Soomest ei vaja,“ kinnitas Elcoteq Tallinna tegevjuht Jan Kotka. Ta selgitas, et tellimused klientidele, tellimused tarnijatele ja materjalitarnijatele käivad otse läbi Elcoteq Tallinna.

Praegu on ka Tallinna tehas kehtivate lepingutega kaetud ning tööpuudust pole. „Hetkel suudame toodangut tarnida ja kliendid on andnud meile ka kirjalikud kinnitused, et jätkavad koostööd Tallinna tehasega,“ ütles Kotka.

Seega võib hetkel Kotka sõnul öelda, et Elcoteq Tallinna seis on praegu kindel. „Hetkel küll. Kõik sõltub sellest, kuidas suudame toodangut reaalselt tarnida klientidele, nii kui katkestame tarneahela ja see hakkab märgatavalt mõjutama kliendi tarneid oma klientidele hakkavad kliendid olukorda uuesti hindama.“

Samas tunnistas Kotka, et Elcoteq SE ja Elcoteq Networki saneerimine tegi ka Elcoteq Tallinna tarnijad ja kliendid ärevaks ning seetõttu nõuavad osad tarnijad ka oma kauba eest ettemaksu. Hetke suurimaks mureks ongi materjali saadavus ning kogu rõhk tarnijatega läbirääkimisel, lisas ta.

2010. aasta alguses töötas Elcoteq Tallinnas 165 inimest, aasta lõpus 285. Kotka sõnul on töötajate arv praegu sama, mis möödunud aasta lõpus. „Seoses sellega, et Soomes personali vähendatakse, võetakse meil mõned kaudsed tugifunktsioonid juurde ning meie meeskond kasvab mõne inimese võrra,“ ütles Kotka.

Selle aasta lõpus loodetakse näha ka 2010. aastast suuremat käivet. Kotka sõnul prognoositi selleks aastaks umbes 30% suuremat käivet, kuid hetke keeruline olukord kogu ettevõttes, tekitades probleeme materjali saadavusega kindlasti vähendab müügiootusi mõnevõrra.

Täna hommikul kirjutas aripaev.ee, et elektroonika allhankefirma Elcoteq SE kolm Soome tütarettevõtet Elcoteq Finland Oy, Elcoteq Lohja Oy ja Elcoteq Design Center Oy esitasid pankrotiavaldused, kuna puuduvad vahendid nende tegevuse rahastamiseks.

Elcoteq Tallinna rabeles mullu kahjumist kasumisse 

Elcoteq Tallinna käive oli 2010. aastal 71,6 miljonit krooni, mis oli 77,7% väiksem kui 2009. aasta käive. Samas kui 2009. aastal oli ettevõte 35 miljoni krooniga kahjumis, siis 2010. aastal 2,1 miljoni krooniga kasumis.

Käibe vähenemist põhjendatakse aruandes järgmiselt: „Käibe vähenemine oli tingitud tooteportfelli struktuuri muutustest ja 2009. aastal sõlmisid Ericsson ja Elcoteq ärivõõrandamislepingu, mis tähendas et 1250inimest ja 80% tootmisseadmetest läksid üle Ericssonile.“

2010. aasta alguses kolis Elcoteq Tallinn oma Peterburi mnt 67a tehase uutesse tootmishoonetesse ning uued ruumid avati 3. märtsil. Aasta jooksul lisandus mitmeid uusi kliente ning laiendati koostööd olemasolevate klientidega. 2010 aasta kevade jooksul lõpetati uue satelliittelefoni arendusfaas ning juunis alustati seeriatootmist. Neljandas kvartalis alustati GPS antenninde piloottootmist juhtivale GPS antennide arendajale.

Möödunud aastal investeeris Elcoteq Tallinn seoses suurenenud tootmismahtudega ning uute klientide tootespetsiifikaga tegi pindmontaaži võimsuse suurendamisse ligi 16,5 miljonit krooni.

Elcoteq Tallinna juhatuse liige on äriregistri andmetel Heikki Mäki ning nõukogusse kuuluvad Mikko Puolakka, Markus Kivimäki, Risto Gaggl.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077