Autor: Tanel Raig • 19. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puittoodete eksport kasvab impordist kiiremini

Puittooted (koos puitmööbli ja puidust ehitistega) on peaaegu ainus kaubagrupp, kus esimesel poolaastal ületas eksport impordi. Väliskaubanduse bilanss oli selles tootegrupis 558 miljoni euroga plussis.

Kui Eesti kaupade koguekspordi ja impordi kiire kasvu juures jäi esimesel poolaastal võrreldes aasta tagusega kaubavahetuse puudujääk peaaegu samale tasemele, siis puittoodete puhul ületas eksport impordi, teatab Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit. Puidutoodete eksport oli tänavu esimesel poolaastal 738 miljonit eurot, ehk 25% suurem kui eelmise aasta samal ajal. Puidutoodete import oli 180 miljonit eurot ja puidutoodete väliskaubanduse bilanss 558 miljonit eurot. 2010. aasta esimese poolaastaga võrreldes suurenes bilanss 108 miljoni euro võrra.

Eesti puidutoodete ekspordi struktuuris on jätkuvalt ülekaalus puidust valmistatud tooted. Töötlemata ümarmaterjalina eksporditakse peamiselt vaid paberipuitu, millele Eestis piisavalt tarbijaid ei ole.

Puidul põhineva tööstuse impordis on suurim osa saematerjalil (43%) ja puidutoodete osa on üsna väike, ulatudes vaid mööbli puhul 10 protsendini puidutoodete impordist. Saematerjali impordist pärineb suurim osa Venemaalt. Selle osa saematerjali koguimpordis on pisut langenud, olles 2011. aasta esimesel poolaastal 49%.

Töötlemata ümarmaterjali impordis on ülekaalus saepalgid ja peamiseks päritoluriigiks Läti. Sealt esimesel poolaastal imporditud 145 000 m3 moodustab impordist 90%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077