Autor: Ain Alvela • 4. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasvuhoonegaaside jaotuskava sai avalikuks

Keskkonnaministeerium avalikustas oma kodulehel kasvuhoonegaaside riikliku jaotuskava aastateks 2008–2012. Ministeerium ootab jaotuskava kohta kommentaare hiljemalt 11. augusti hommikul kella kümneks. 

„Avalikustatud jaotuskava on koostatud kõigi kauplemissüsteemis tegutsevate ja heitkoguseid õhku paiskavate ettevõtete jaoks ühel ja samal põhimõttel – aastate 2005-2010 tõendatud heitkoguste keskmist aluseks võttes. See tähendab, et arvesse lähevad nii tootmist mõjutanud kiire majanduskasv kui ka languse

aastad,“ selgitas keskkonnaminister Keit Pentus.

Ta lisas, et avalikustatud jaotuskava näol on tegu lahendusega, mis arvestab nii Eesti huvide kui ka Euroopa Komisjoni seisukohtadega.

„Eesti sooviks on see pikk vaidlus tulemuslikult lõpetada ja ma usun, et täna avalikustatud ning selgetel alustel kokku pandud kava on selline, mis sobib ka Euroopa Komisjonile.“

Jaotuskava järgi on Eesti lubatud heitkogus aastatel 2008-2012 keskmiselt 13 288 633 tonni CO2 ekvivalenti aastas. See sisaldab 47 ettevõtte lubatud heitkoguse ühikuid ning lisaks uute sisenejate ning ühisrakenduse reservi. ELi kasvuhoonegaaside heitkoguste ühikutega kauplemise süsteem hõlmab elektri- ja soojustootjaid ning tööstusettevõtteid.

Keit Pentus rõhutas, et rõõmustada tuleks siis, kui meil lubatud heitkoguse ühikuid järjest vähem vaja läheb, mitte siis, kui saame loa järjest rohkem õhku saastada. „Süsteemi eesmärk on motiveerida ettevõtteid vähem saastama. Mida enam võetakse kasutusele uusi, tõhusamaid ja keskkonda säästvamaid tehnoloogiaid, seda vähem on ettevõtted mõjutatud lubatud heitkoguse ühikutega kauplemise süsteemist. Nii liigume üheaegselt puhtama keskkonna ja uuenduslikuma majanduse suunas,“ ütles Pentus.

Pärast jaotuskava avalikustamist ning kommentaaride läbitöötamist arutab kava valitsuskabinet ning see esitatakse siis Euroopa Komisjonile kinnitamiseks..

 Jaotuskavaga saab tutvuda internetiaadressil www.envir.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077