Eesti ehitusmaterjalid kaotavad Skandinaavia ekspordituru

Üleliigsete tootmisvõimsuste käes vaevlev betoonelementide tööstus kaotab siinsete hinnatõusude tõttu ekspordituru Skandinaavias, leiab Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane.

Ehitusmaterjalitööstuses on Rebase ütlusel jätkuvalt veel halvad ja väga halvad ajad. Võrreldes 2007/2008 aastaga langes 2010. aastaks ehitusmaterjalitööstuses erinevate tooterühmade müük 50-75%. Seda ei kompenseeri Rebase sõnul ka tänavu oodatav 10-20%-line tõus.

Kõige raskematel aastatel laob aga valitsus tööstusele koormisi otsa: kaevandustasu tõus kolmel aastal 10-25% aastas, elektri hinna kallinemine 30-40%, nüüd erimärgistatud kütuse kasutusvõimaluste lõpetamine, mis toob kaasa kütuse kallinemise kuni 40%, loetleb Rebane. Lisaks on vähem kui kahe aastaga kasvanud transpordi hind ligikaudu 30%. „Kui betoonelementide tööstus suutis suure vaevaga leida ekspordivõimalused Skandinaaviasse, siis järgmisel aastal see vaevalt enam jätkub. Nendesamade hinnatõusude tõttu pole see võimalik,“ leiab Rebane.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Teabevara