Autor: Tanel Raig • 2. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sirje Potisepp: Toiduainetööstus vajab aastas 120 mln eurot investeeringuid

Eesti Toiduliidu juhi Sirje Potisepp leiab, et Eesti toiduainetööstuse aastane investeerimisvajadus on 100-120 miljonit eurot.

Varasemate aastate kogemust arvesse võttes ja teades, mis toidutööstuses üle maailma sünnib ja kuidas lähitulevikus nõudlus toiduainete järele üha kasvab ning kuidas keskkonnatingimused karmistuvad, pean Eesti toiduainetööstuse aastaseks investeeringuvajaduseks 100-120 miljonit eurot, ütleb Potisepp. Esimese kvartali andmete põhjal võib tema sõnul öelda, et tendents on positiivne. Toiduainetööstused investeerisid esimeses kvartalis 5,5 miljonit eurot, mida on 77,5% enam, kui aasta tagasi. Buumiaegse 2007. aasta esimese kvartaliga võrreldes on seda siiski veel 56% vähem.

Kriisiaastatel kukkus investeeringute maht olulisel määral, milleks oli Potisepa sõnul kaks peamist põhjust. Tugevamad ja iseseisvalt investeerivad ettevõtted muutusid ettevaatlikuks. Nõrgematel ettevõtetel, kellel oleks olnud vaja hädasti investeeringuid teha, puudus aga finantsvõimekus ja pankadelt omafinantseeringuks abi ei saadud.

Nüüd on aga olukord muutunud. „Usun, et suurem investeerimisaktiivsus seisab veel ees, sest ettevõtetele on avanenud ja avanemas  taas eksporditurud, samuti kosub vaevaliselt siseturu tarbimine ning pangad on valmis masuaastatega võrreldes jälle ettevõtteid usaldama ja laene andma,“ selgitab Potisepp.

Toiduainetööstuse sektoritest investeerivad enim piima- ja lihatööstused ning pagaritööstused. Ka joogisektoris on Potisepa väitel väga kaasaegsed tootmisbaasid ning innovaatiline tootearendus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077