Autor: Tanel Raig • 6. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium venitab põlevkivi kaevandamise otsusega

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium venitab jätkuvalt otsuse eelnõu koostamisega Kiviõli Keemiatööstuse põlevkivikarjääride laiendamiseks vajalike maade sundvõõrandamise kohta.

Mai lõpus pöördusid uute põlevkivikarjääride alla jäävate maade omanikud MKMi poole taotlusega, et valitsus teeks lõpuks otsuse maade sundvõõrandamise kohta. Maaomanike väitel on otsuse tegemist edasilükatud juba 2009. aastast, mistõttu puudub maaomanikel selgus tuleviku suhtes.

MKMist lubati mai lõpus, et otsuse eelnõu maade sundvõõrandamise kohta saadetakse valitsusele otsustamiseks hiljemalt juunis. Praeguseni aga ei ole eelnõu endiselt valminud. Ministeeriumi nõunik Rasmus Ruuda väitel küsitakse osapooltelt veel lisainformatsiooni.

Kiviõli Keemiatööstuse kommunikatsiooni- ja haldusjuht Raivo Lott ütleb, et neid on teavitatud lisaküsimuste tulekust, kuid kinnitab, et seni küsimusi laekunud ei ole.

Maaomanike esindava advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene vandeadvokaat Jaana Nõgisto kinnitab samuti, et ministeerium ei ole nende poole lisainfo saamiseks pöördunud. Tema sõnul pärineb ministeeriumiga viimane kontakt tänavu aasta jaanuarist, kui MKM lubas juba siis, et kaalub senise menetluse käigus kogutud informatsiooni ja esitab selle Vabariigi Valitsusele. Maaomanike mais esitatud taotlusele anda küsimus lõpuks valitsusele otsustamiseks, pole ministeerium seni vastanud.

Põlevkivikarjääride laiendamiseks vajalike maade sundvõõrandamise menetlust alustati Kiviõli Keemiatööstuse taotluse alusel 11. novembril 2009. aastal. Karjääride laiendamisele seisavad vastu kaevanduse alla jäävate maade omanikud ja olukord on siiani lahendamata. Kiviõli Keemiatööstus on varem teatanud, et kui ei saa uusi võimalusi põlevkivi kaevandamiseks, on ta sunnitud tehase seiskama ja töötajad vallandama.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077