Autor: Tanel Raig • 9. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad ootavad EASilt lisa tootearenduse toetustele

Ettevõtjate hinnangul ei saa EASilt raha küsida keskmise suuruse ja keerukusega tootearendusprojektidele. Toetatakse kas väga lihtsaid ja väikseid või mahukaid ja keerulisi arendusi.

Eelmisel nädalal toimunud EASi ettevõtluspäeval "Liftiga tulevikku" küsis EAS ettevõtjatelt tagasisidet toetusmeetmete kohta. Tagasisidest kokkuvõtet teinud EASi innovatsioonidivisjoni direktori Ilmar Pralla sõnul toodi korduvalt välja tühimik praeguses arendustöö toetusmeetmetes. "Olemas on väike ja lihtne innovatsiooniosaku toetus ning rahaliselt oluliselt mahukam, kuid ka keerulisema taotlemisprotsessiga tootearenduse ja rakendusuuringute toetus. Vahepealt on aga puudu keskmise suurusega ja keskmise keerukusega toetus," selgitas Pralla ettevõtjate etteheidet.

Palju toodi tagasisides välja ka ootus paindlikumate toetuste ja paindlikuma regulatsiooni vastu. "Sealjuures käidi välja ka huvitav mõte, et senise tegevuspõhise rahastamise võiks asendada tulemuspõhise rahastamisega," rääkis Pralla.

Ühe ootusena toodi välja Eestis pakutavate testimis- ja sertfitseerimisteenuste kvaliteedi ning rahvusvahelise tunnustatuse parandamist. Kui sellega hakkama ei saada, siis oodatakse alternatiivina toetust, et osta testimis- ja sertfitseerimisteenust välismaalt.

Esile toodi ka toetust messidel osalemiseks nii turunõudluse hindamiseks kui ka ideede kogumiseks teistest tööstusharudest. Eeskujuks toodi Norra teadusmaaklerite süsteem, kus maaklerid aitavad ettevõtjatel leida maailmast sobivaimat ettevõtte probleemi lahendada suutvat teadusasutust.

Loomulikult sooviti EASilt ka vähem bürokraatiat ja kiiremat tegutsemist, lisas Pralla lõpetuseks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077