Autor: Tanel Raig • 6. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Plastikujäätmetest valmistatakse ehitusmaterjali

Rexest Grupp hakkas kasutama kodumajapidamistes tekkivaid plastikujäätmeid valmistades neist profiilmaterjali.

Uudse tehnoloogia abil toodetavat materjali Plastrex saab kasutada kohatdes mis on otseses kokkupuutes päikese, pinnase ja niiskusega, kus puit pikaajaliselt vastu ei pea. Materjal on kasutatav näiteks aiamööbli, lillekastide, peenraääriste, kasvuhoonete, kuuride, aedade, loomade latrite, eramute terasside aluskonstruktsioonide jmt valmistamiseks. „Plastikujäätmetest toodetud ehitusmaterjaliplastikprofiile saab ehituses kasutusele võtta puidu asendajana neis valdkondades, mis nõuavad kõrgendatud vastupidavust niiskusele. Uuenduslikult mõtlev ettevõtja suudab Plastrexist ise arendada huvitavaid lõpptooteid – disainlaudu ja –pinke, aiamööblit, kergehitusi koduaeda,  postkasti aluseid, või kompostikaste ning pakkuda turule täiesti uudset ja ilmastikukindlat kaubavalikut,“ ütleb Rexest Gruppi juhatuse liige Aarne Saareväli.

Plastrexi tarnimiseks toorainet tarniva Väätsa Prügila juhataja Aivar Lõhmuse sõnul on kodumajapidamistest toodav plastikmaterjal jäätmekäitluslikust küljest vaadatuna suhteliselt madala kvaliteediga. Siiani oli sellele kaks käitluslahendust -

energeetiline ja ladestamine. „Kumbki pole hea, sest tulu saadakse vähe,” nendib Lõhmus. Seetõttu on materjali ringlussevõtt ja sellest profiilide tootmine tema sõnul väga positiivne.

Saarevälja kinnitusel kasutatakse uue materjali tootmisel täiesti uudset tehnoloogiat, mis võimaldab erinevat tüüpi plastikuid ühes tootmisprotsessis kasutada. Selliste tehnoloogiliste lahenduste juurutamine on kogu maailmas olnud peamiseks väljakutseks plastikukujäätmete ringlusse võtmisel. Plastikujäätmete ülidetailne sorteerimine on väga kallis ning väga keerukas ei ole reeglina majanduslikult otstarbekas, räägib Saareväli. “Kuna juhtivad

plastikutööstuse seadmetootjad ei ole võimelised pakkuma tootmisliine, mis võimaldavad ümber töödelda segaplastiku jäätmeid, võib Rexest Grupi tehnoloogiat pidada läbimurdeks plastikujäätmete ringlusse suunamisel,“ väidab ta.

Rexest Grupp on loonud Järvamaal 18 töökohta, baseerub Eesti toorainel ning peamiselt läheb toodang ekspordiks. Aastane tootmismaht on ligikaudu 2400 tonni Plastrex profiile ja eesmärk on järgmises etapis suurendada tootmismahtu kuni 10 000 tonnini aastas. Aastas tekib Eestis hinnanguliselt kuni 70 000 tonni plastpakendijäätmeid. Plastrexi plaanitakse ka eksportida. Ettevõtte peamised eksporditurud on täna Skandinaavia riigid, kuid eesmärk on müüa toodangut kogu Euroopas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077