Autor: Tanel Raig • 6. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Püsikulude ohjamisega tõusis kasum

Ehitusmaterjalide tootja JELD-WEN Eesti finantsjuhi Olari Karlsoni väitel on tööstuses toimunud hüppelise kasumikasvu taga püsikulude ja tulevikku suunatud kulutuste tugev ohjamine.

Karlson tunnistab, et ka JELD-WEN Eesti kasum on teinud esimeses kvartalis märkimisväärse kasvu võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Kasvu põhjuste taga on tema sõnul mitmeid tegureid, kuid oluliseimaks peab Karlson, et tavapärast vaikset esimest kvartalit on alustatud veelgi tagasihoidlikumalt kui varasematel aastatel st et märksa enam on ohjatud püsikulusid ja tulevikku suunatud kulutusi.

Samas möönab ta, et oodatust järsema hüppe on teinud ka ettevõtte käive. Kuid ta lisab, et selle põhjuseks ei olnud korrektsioon majanduslanguse madalatest tulemustest, sest majanduslangus ei olnud ettevõttele põhjustanud suuri käibe- ega kasumilangusi.

Teise tõusu põhjusena toob Karlson välja masuaegseid otsuseid tootmise efektiivsemaks muutmiseks, mille viljad hakkavad nüüd välja paistma. Need otsused sisaldavad muudatusi nii personali väljaõppe, seadmepargi uuendamise, tootmise operatiivjuhtimise kui ka toormaterjali ja toodangu struktuuri osas, selgitab ta.

Kuna JELD-WEN Eesti töötab peamiselt eksportturgudele, kus hinnad on pikaajaliselt fikseeritud, siis prognoosib Karlson, et ettevõtte käive ja kasum jäävad stabiilseks terve aasta vältel. „Seega ei oota me järgmiste perioodide jooksul suuremat hüpet ei võrreldes esimese kvartaliga ega ka võrreldes eelmise aastaga. Küll aga loodame jätkuvat stabiilset arengut ning uute tootmisvõimsuste lisandumist, mis peaks tagama ka jätkuvalt kasvavad põhinäitajad,” kinnitab ta.

Täna avaldas Statistikaamet ettevõtete esimese kvaratali majandustulemuste andmed, mille järgi tõusis tööstussektoris eelmise aasta sama ajaga võrreldes müügitulu 47% ja kogukasum 87%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077