Autor: Ain Alvela • 2. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tähtaja lähenemine võib euroliidu rahakraani sulgeda

Tootearenduseks mõeldud euroliidu toetuste taotlemise lõpptähtaeg ähvardab enne kätte jõuda, kuni ettevõtjad jõuavad kogu raha ära kasutada.

ASi Innopolis Konsultatsioonid konsultant Kristjan Eljand tunnistas tänasel Äripäeva Tööstuse klubi üritusel, et selliste toetustega on juba kord nii, et raha kipub alati rohkem olema, kui ettevõtted seda suudavad taotleda, välja võtta ja kasutada.

"Ka selle meetme puhul lõppeb taotlemise aeg ilmselt enne otsa kui raha," nentis ta. "Bürokraatiat on taotlemise protsessis üksjagu. Näiteks tuleb täpselt dokumenteerida, kes, millal, kui palju ja mida teeb jmt."Sageli saab toetuste taotlemisel takistuseks sõna otseses mõttes tähenärimine selle tingimuste kallal. Näiteks on kõnealuse tootearendusmeetme taotlemise kriteeriumites säte, mille kohaselt uus toode peab suurendama eksportkäivet, mis iseenesest välistab toetuse taotlemise neile ettevõtetele, kelle toodang läheb niikuinii täies mahus piiri taha.

Tootearenduseks saab uuendusmeelne ettevõtja taotleda abiraha praegu ühe Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) meetme raames teine, Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) pakutav, avaneb järgmise aasta märtsikuus.

EASi tootearendust toetavale meetmele saab taotlusi esitada kogu aeg, ette on see nähtud eel- ja rakendusuuringute läbiviimiseks ning otseselt tootearendusega seotud kulude katmiseks. Toetuse summa jääb vahemikku 31 000–3,2 miljonit eurot, üldjuhul toetatakse kuni 50% projekti kogukuludest.

EASi statistika näitab, et toetust on saanud 80% taotlejatest, kuid kasutatud on vaid umbes pool rahast, mille euroliit on selle meetme raames Eestile eraldanud. Samas – üldse on seda raha võimalik taotleda vaid 2013. aastani.  

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077