Autor: Tanel Raig • 31. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aaviksoo: Õppige sõnastama probleeme

Esinedes täna toimuval ettevõtjate ja ülikoolide kostööpäeval „Liftiga tulevikku” ütles haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo, et ettevõtjad peavad õppima sõnastama teadlastele piisavalt olulisi, kuid samas jõukohaseid probleeme.

Aaviksoo sõnul on ettevõtete suutlikus probeeme sõnastada tõsine väljakutse, kuid mille õnnestumise korral võib tõusta suurt tulu mõlemale poolele. Aaviksoo tõi kaks õnnestunud näidet Ameerikast.

Ameerikas armastatakse rasva sees praetuna süüa suuri magusaid sibulaid. Georgia Ülikoolile anti praktiline ülesanne leida lahendus, kuidas säilitada suuri magusaid sibulaid värsketena alates põllult korjamisest kuni turustamiseni kauplustes. Tavatingimustes riknevad need sibulad kiiresti. Aaviksoo väitel sai vajaliku tehnoloogia välja töötamisest ülikooli silmapaistvamaid saavutusi, mis on toonud ülikoolile kasu miljardeid dollareid.

Naaberosariigis asuv ülikool murrab aga pead, kuidas suures tööstuses surmata kanu nii, et stressihormoon liha maitset ei rikuks. „Ükski kana ei tohi kisama hakata, sest teised läheksid selle peale närvi,” selgitab Aaviksoo teadusasutuse ja tööstuse vahel lahendamiseks seatud probleemi. Kui ülikool selle probleemi lahendab, võib see talle eeldatavasti sisse tuua kuni 5 mijardit dolarit.

„Analoogsete küsimuste püstitamise vastu Eestis tunneksid teadlased kindlasti huvi. Küsimusel peab olema teaduslik sisu ja see peab olema vastastiku mõistetav,” leiab Aaviksoo.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077