Autor: Tanel Raig • 30. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline on elu Eesti töötajasõbralikuimas tööstusettevõttes?

Estiko-Plastar saavutas täna avaldatud Äripäeva pere- ja töötajasõbralikuse TOPis 8. koha olles edukaim tööstusettevõte. Millised olid Estiko Plastari vastused küsimustele, millega ettevõtet hinnati.

Kuidas on ettevõttes enamusel töötajatel (üle 50%) tööaeg korraldatud?

Vahetustega töö graafiku alusel.

Mida teeb ettevõte töökeskkonna ja töötajate tervise edendamiseks?

Töötajatele on sisustatud söögituba, kus töötajad saavad lisaks soojale toidule  osta võileibu,  pirukaid, saiakesi ja kooke. Tööandja on organiseerinud sooja toidu kohaletoimetamine kõigisse vahetustesse (ka öövahetusse ja nädalavahetusel tööl olevatele töötajatele). Ettevõte kompenseerib 3 soojatoidu ja kuumade jookide (kohv, tee, kakao) maksumuse. Ettevõttes töötab massöör, enamus töötajaid saavad ettevõtte kulul kasutada vee- ja vabaajakeskuse Aura teenuseid.

Estiko-Plastar viiakse igakuiselt läbi töökeskkonna- ja hügieeniauditeid, mille käigus avastatud puuduste kõrvaldamine on juhtkonna erilise tähelepanu all. Töötajatele on väljastatud tööriided nii ruumis kui vajadusel väljas töötamiseks, isikukaitsevahendid ja tööjalanõud. Süstemaatiliselt viiakse läbi töötajate tervisekontrolli.

Milliseid motivaatoreid ettevõttes rakendatakse?

Kõigile töötajatele määratakse  alates 10 tööaastast tööjuubelite  puhul (10, 15, 20, 25 jne) rahaline preemia. Alates 40. tööjuubelist kingitakse töötajale ettevõtte meeneplaat. Alates 2005. aastast ilmub Estiko-Plastari siseleht, milles tõstetakse  igakuiselt esile ka tublimaid ja staažikamaid töötajaid. Samuti selgitatakse alates 2005. aastast iga aasta lõpus töötajate ettepanekute alusel (kolleegipreemia) välja aasta parimad töötajad. Aasta parimad saavad ettevõttelt tänukirja ja hinnalise meene. Aasta parimaks valimist peavad töötajad üheks suuremaks tunnustuseks nende tööle.

Milliseid isikliku arenguvõimalusi ettevõte töötajatele pakub?

Ettevõte toetab  töötajate osalemist tasemekoolitustel ja keeleõppes tasudes 50% töötaja õppekuludest.

Millised töötajasõbralikke tööajaga seotud töötingimusi ettevõte pakub?

Vaatamata pidevale tööprotsessile on välja töötatud tööaja graafik, mis võimaldab töötajatele vaba aja vähemalt igal teisel nädalavahetusel (3 päeva), et töötaja saaks nädalavahetusel aega koos perega veeta.

Milliseid ühisüritusi ettevõte töötajatele ja nende pereliikmetele korraldab?

Ettevõtte  traditsiooniline iga-aastane jalgrattamatk, töötajate infopäevad looduskaunites kohtades, suve- ja talvespordipäevad, jõulupidu, suvepäevad, matkad.

Milliseid töötajate isiklike sündmusi ja kuidas ettevõttes tähistatakse?

Töötajate lastele  korraldatakse  igal aastal Jõulupidu (nt 2010. aastal  toimus pidu Dorpati konverentsikeskuses, esinejaks Lotte). Kõigile töötajate lastele vanuses kuni 12 a tehakse ettevõtte poolt jõulukingitused. Kõigile  1-klassi astujatele kingitakse ettevõtte poolt koolikott. Ettevõte peab meeles kõiki töötajate leibkondades elavaid lapsi.

Milliseid muid soodustusi / toetusi võimaldate töötajale lapse sünni korral?

Iga lapse sünni puhul makstakse ettevõttes töötavale lapsevanemale sünnitoetust ning võimaldatakse lapse isale tema soovil operatiivselt palgata isapuhkus. Naistöötajale ja ka meestöötaja lapse emale saadetakse võimalusel ettevõtte poolt sünnitusmajja lillekimp.

Milliseid töötajate lastele suunatud tegevusi / võimalusi ettevõte pakub?

Ettevõte korraldab klassidele ja kursustele, kus õpivad töötajate lapsed, ekskursioone ettevõttesse, aidatakse leida praktikakohti, korraldatakse kutsesuunitlusüritusi ja nende raames kohtumisi ettevõtte  spetsialistidega. Ettevõtte toetab töötajate lapsi, kes osalevad treeningutel spordiklubides ja spordivõitlustel.

Mida veel teeb ettevõte soolise võrdõiguslikkuse heaks?

Töötasu kokkuleppimisel ja töötulemuste hindamisel ja töötajate edutamisel ei lähtuta mitte mingil juhul töötaja soost vaid lähtutakse töötaja võimetest, kvalifikatsioonist ja töö tulemustest.

Millised on ettevõtte peamised probleemid soolise võrdõiguslikkuse vallas?

Ettevõtte seisukohalt probleeme ei esine. Ettevõtte juhtkonnas on 3 naist ja 2 meest, Keskastme juhtide ja spetsialistide hulgas on suur naiste osakaal, 38-st juhist ja spetsialistist 24 (63%) on naised.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077