Autor: Tanel Raig • 27. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis saab Kiviõli Keemiatöösuse põlevkivikarjääri laiendamisest?

Kaheksa maaomanikku, kelle maadele on planeeritud laienema Kiviõli Keemiatööstuse põlevkivikarjäär, saatsid eile Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile taotluse, et valitsus teeks lõpuks otsuse maade sundvõõrandamise kohta.

Maaomanikud on korduvalt ministeeriumilt palunud lõpetada maade sundvõõrandamise menetlus ja esitada valitsusele otsustamiseks eelnõu kinnisasjade sundvõõrandamise või sundvõõrandamisest keeldumise kohta. Maaomanikud ei saa aru, kuidas on põhjendatud nende suhtes läbiviidavas menetluses küsimuse otsustamisega viivitamine niivõrd pika aja jooksul. Maade sundvõõrandamise menetlust alustati Kiviõli Keemiatööstuse taotluse alusel 11. novembril 2009. aastal, ehk rohkem kui pooleteist aastat tagasi.

Ühe maaomaniku Kaupo Tihvan sõnul on omaniku jaoks keeruline, kui puudub pikema aja jooksul kindlus omandi säilimise osas. Tihvani ütles, et selline jätkuv selgusetus takistab ükskõik mis tegevusi maaga, sest on võimatu oma investeeringuid maasse ette planeerida. „Rohkem kui poolteist aastat ei jõua see teema valituse istungile, samas kui isegi peaminister Ansip on jõudnud juba avalikult arvamust avaldada, et sundvõõrandamine ei ole antud olukorras õige lahendus,“ ütles Tihvan.

Maaomanikud on palunud MKMil varemgi sundvõõrandamise küsimuse kiiremat lahendamist. Vastusena maaomanike möödunud aasta 17. novembri taotlusele märkis ministeerium, et nad on küsimuse otsustamiseks palunud valdkondlike ekspertide arvamust, püüdnud välja selgitada tegeliku olukorra ja leida täiendavaid tõendeid. Samuti lubas ministeerium juba toona, et senikogutud informatsiooni kaalutakse ning küsimus esitatakse otsustamiseks Vabariigi Valitsusele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077