Autor: Kadrin Karner • 26. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio käivitas 2 mln eurot maksnud juustuliini 

Sel nädalal käivitus Valio Eesti Võru juustutehases ligi 2,24 miljonit eurot maksma läinud uus viilutatud juustu pakendamise liin.

Viiluliini investeering sisaldas nii uue liini ostmist, ümberehitustöid, paigaldamist kui töötajate koolitamist. Saksamaalt ostetud liin suudab pakendada kuni 2 miljonit kilo viilutatud juustu aastas.

Valio Eesti direktori Kari Finska sõnul hindab Eesti tarbija mugavust, mistõttu on pikaajaline trend viilutatud juustude osakaalu suurenemisele. „Seni toimus Võrus toodetud juustu viilutamine Soomes, sest meil puudus vajalik liin,“ selgitab Finska. „Viiluliini käivitamisega tuleme vastu Eesti tarbijate eelistustele, samuti muutub meie tootmisprotsess keskkonnasõbralikumaks ja täies ulatuses kohalikuks,“ lisas ta. Keskkonnasõbralikumaks muutuvad ka pakendid, sest neis kasutatakse varasemast kaks korda vähem plastikut.

ACNielseni andmetel tõusis Valio Eesti juustude väärtuseline turuosa 2011. aasta alguseks 19,3%-ni. Nende näitajatega hoiab ettevõte turuosa poolest Eestis esimest positsiooni. Valio viilutatud juustude väärtuseline turuosa kasvas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes ligi poole võrra, mis tähendab, et  ACNielseni andmetel on Valio Eesti kõige enam turuosa kasvatanud ettevõte.

Koduturul tarbitakse Valio Võru juustutoodangust ligi 20%, pisut üle 80% toodetest müüakse välisturgudel. Valio Võru juustutehases valminud tooteid leiab täna lisaks Baltimaadele ja Venemaale ka Itaaliast ja Ameerika Ühendriikidest.

Lisaks Võru tehase viiluliini investeerimisprojektile on Valiol käsil Valio Laeva Meierei ulatuslikud laienemistööd, mis käivitusid sarnaselt viiluliinile eelmise aasta kevadel. Investeeringuprojekti esimese etapina alustas jaanuaris tööd täiesti uus logistikaterminal.

Teise etapina valmis tootmishoone laiendus ning hetkel toimub seadmete kolimine uutesse ruumidesse. Tehase laienemistööd on plaanis lõpule viia 2013. aasta lõpuks, mil uuele logistikaterminalile ja tootmisruumidele lisanduvad ka uued seadmed. Laeva tootmise laiendamise investeeringu kogumaksumuseks kujuneb ligi 16 miljonit eurot.

Valio Eesti on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid. Peamiselt Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Venemaalt, Itaaliast, Rootsist ja Ameerika Ühendriikidest.

Ligi 340 töötajaga Valio Eesti on juhtivaid kohalikke toorpiima kokkuostjaid, piimatoodete, sh juustude, eksportijaid ning Võru ja Laeva suurim tööandja. Ettevõtte tootevalikust leiab igapäevaseid, aga ka funktsionaalseid piimatooteid, mille aluseks on Valio rahvusvahelise kontserni teaduslikud uuringud ja uued tootmismeetodid. Valios läbi viidud teadustööd on hinnatud ka Nobeli preemiaga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077