Autor: Ain Alvela • 22. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sada miljonit eurot ootab tegusat kasutajat

Töösturite jaoks on praegu n-ö laual vähemalt 100 miljonit eurot toetusraha, mida ettevõtted võivad kohe, nüüd ja praegu äri edendamiseks taotleda.

Nõnda kinnitas Äripäeva tööstuse seminaril ASi Innopolis Konsultatsioonid juhatuse liige Riivo Anton, lisades, et EList lähtuvate toetuste puhul tuleb rääkida turgutusrahast kõigile ettevõtjaile, sest spetsiifilisi, ainult tööstusele mõeldud rahastamisvõimalusi on vähe.

"Tööstusettevõtja võimalused toetusi saada on lokaalsed, st toetuste taotlusi, nende hindamist, raha väljamaksmist ja selle kasutamise kontrollimist tehakse Eestis, mitte Brüsselis," selgitas Anton. "Oluline näitaja taotluste hindajatele on ettevõtte suutlikkus luua lisandväärtust, seejärel tulevad ekspordikäibe kasv, müügitulu ja kasumi kasvatamine, toetuse kasutamise efektiivsus jt kriteeriumid."

Potentsiaalselt edukas taotleja on Antoni sõnul tugev, keskmisest kõrgemat lisandväärtust andev ettevõte, kellel on juba olemas ekspordikäive ja kelle finantsseis on tugev. "Ei maksa karta taotlemisega kaasnevat bürokraatiat, sest kui taotlust ei esitata, siis on enam kui kindel, et raha ei saa," lisas ta.

Esimesel korral 2008. aasta sügisel EASilt investeeringutoetust taotlenud OÜ LabelPrint juhatuse esimees Sten Sarap märkis, et toona sai taotluse hindamisel komistuskiviks madal lisandväärtus ja ebapiisavaks osutunud ekspordi kasv. Teisel korral aga toetust saadi, tänaseks on tulnud veel üks toetusesumma. Kokku on LabelPrint saanud 1,5 aasta jooksul pea 100 000 eurot (1,5 mln kr) ELi raha peamiselt trükitehnika soetamiseks.

"Räägitagu mida tahes, aga see taotlemine on ikka paras bürokraatia kadalipp," tunnistas Sarap. "Pisiasjad saavad sageli määravaks, kusjuures ma kahtlen, kas taotluse projekt ikka peab olema 60-leheküljeline."

Ta lisas, et kolmas - eksporditoetuse projekt - oli juba lihtsam kokku panna, see polnud ka nii mahukas kui investeeringutoetuseks nõutav. "Ise selliseid projekte valmis ei tee, selleks peab palkama spetsiaalse firma," ütles Sarap. "Ja oluline on EASi konsultandiga tihedalt suhelda."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077