Autor: Tanel Raig • 22. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liviko viib EASi abiga ellu ekspordiplaane

AS Liviko juhatuse eismees Janek Kalvi näeb ettevõtte kasvuks ainsa võimalusena eksporti. EASilt on selle kasvuplaani elluviimiseks saadud 159 700 eurot, tutvustas Kalvi Liviko koostööd EASiga seminaril „Kuidas rahastada tööstuse arengut”.

Kuna Liviko kogu toodang on suurem kui terve Eesti alkoholiturg kokku, siis on Liviko ainsaks reaalseks kasvumootoriks eksport, jutustas Kalvi oma seminari ettekandes. Praegu moodustab eksport 30% ettevõtte käibest. Ekspordi arendamiseks on kasutatud EASi ekspordi arendustöötaja palkamise toetust ning eksportturgude turundustoetust, kokku 159 700 eurot. Samas kinnitab Kalvi, et projektid Hiina, Jaapani, Venemaa ja Ukraina turgudele laienemiseks ei oleks ära jäänud ka ilma toetusteta. „Aga rahast ei ole ju mõistlik ära öelda. Selline toetus on riskide maandamise vahend, mis motiveerib ja julgustab firmat eksporti suurendama.”

Kuna Euroopas näitab alkoholi tarbimine vähenemise trendi, siis on Liviko vaadanud Aasia poole, kus üha enam juuakse alkohoolseid jooke. Viis aastat on jahitud Jaapani turgu ning sinna on investeeritud ligikaudu miljon eurot. Alles nüüd on ettevõte jõudmas esimese tõsiseltvõetava suurema ekspordilepinguni Jaapani suurima alkoholi hulgimüüjaga, kes hakkab Livikolt tarnima Viru Valge Coolerit.

Kalvi võrdles ka ekspordi arendustöötaja  rolli erinevatel turgudel. Aasiasse õnnestus Livikol palgata Jaapanis diplomaadikarjääri lõpetanud inimene. Tema ülesanne on Kalvi ütlusel olla kütt. Ta ei pea tundma alkoholiäri peensusi, kuid ta tunneb sealseid olusid ning tal on konatktid, mille abil leida ka uusi kliente Aasia turgudel. Leetu palgatud ekspordi arendustöötaja ülesanne on aga hoopis teistlaadi – tema peab hoidma juba olemasolevaid kontakte.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077