Autor: Silvia Kruusmaa • 19. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering: info ülikasumlikkusest on eksitav

Tänases Äripäevas avaldatud informatsioon Eleringi ülikasumlikkusest on eksitav, teatas Elering. Vastavalt rahvusvaheliselt tunnustatud metoodikale kapitalimahukates majandusharudes arvestatakse konkurentsiameti poolt võrguettevõtjate sh Eleringi tulusust suhtarvudena investeeritud kapitali.

Tänane Äripäev kirjutab, et Eesti firmade ärikasumi keskmine rentaablus ei ulatunud isegi buumiaastatel 2006-2007 üle 10 protsendi, kuid võrgufirma Elering sama näitaja pole alla 25 protsendi langenud.

Eleringi võrgutasud on konkurentsiameti poolt eelnevalt kinnitatud ja lubatud kapitali tootlikkus on 7,56%, seisab ettevõtte teates. 2010. aasta kapitalitootlikkuseks kujunes 6,2%, seda tulenevalt uute võrgutasude rakendumisest 1. juunist 2010, mitte aasta algusest.

"Kogu 2010. aastal teenitud tulu - 325 miljonit krooni -  investeerime Eesti elektrisüsteemi parendamiseks. Seda lähtuvalt meile pandud kohustusest tagada varustuskindlus ning Eleringi klientide huvist olla igal ajahetkel varustatud kvaliteetse elektriga ja omada toimivaid ühendusi, mis võimaldavad elektritootjatel elektrit müüa. Lisaks ei ole tehtavad suurinvesteeringud mitte meie õigus, vaid kohustus. Seda tuginevalt riigikogu poolt heakskiidetud energiamajanduse riiklikust arengukavast ja valitsuse poolt heakskiidetud elektrimajanduse arengukavast," selgitas ettevõte.

Elering kinnitas, et kõik teostatavad suurinvesteeringud põhinevad eelnevalt läbi viidud põhjalikel uuringutel, mis on näidanud nende investeeringute positiivset mõju elektrisüsteemi kulude vähenemisele, varustuskindluse parandamisele või annavad positiivse sotsiaalmajanduslikku efekti ühiskonnale. "Oleme investeeringute kavandamisel lähtunud eesmärgist integreerida Eesti elektrisüsteem ja elektriturg regionaalse elektrisüsteemiga, mis tagab tarbijatele parima elektrihinna ja elektritootjatele võimaluse oma tootmisvõimsusi maksimaalselt ära kasutada. Ühiskonnale ei ole  sotsiaalmajanduslikult kallimat lahendust, kui isoleeritud väike elektrisüsteem, mis põhineb ühele tootjal ja ühele kütusel," märgiti avalduses.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077