Autor: Katre Pilvinski • 18. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oktoobriks valmib Eesti gaasituru liberaliseerimise kava

Vastavalt Vabariigi Valituse poolt seatud ülesandele gaasimajanduse valdkonnas, tellis Elering ettevõttelt Pöyry Management Consulting (UK) Ltd analüüsi gaasituru liberaliseerimisega seonduvatest poolt- ja vastuargumentidest ning kava vajalike edasiste tegevuste osas.

Oktoobri lõpuks valmiva gaasituru liberaliseerimise kava eesmärk on anda globaalse gaasituru võimalike arengute valguses vastus Eesti gaasituru arendamise võimalustest ja mudelitest, ülekandesüsteemi eraldamisest tootmise- ja müügitegevusest ning vajalikest infrastruktuuri investeeringutest gaasimajanduses. Samuti analüüsitakse erinevate tariifimudelite kasutamise mõjusid.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi sõnul peab gaasituru arendamine tagama läbi tarneahelate ja tarnijate mitmekesisuse piisava energiajulgeoleku gaasi kasutamisel. „Arenenud gaasiturg annab meile võimaluse kasutada senisest enam gaasi kui madalaima CO2 emissiooniga fossiilset kütust majandusarenguks vajaliku energia saamisel. Arvestades globaalset toimuvaid olulisi muutusi gaasimajanduses läbi veeldatud gaasi ja kildagaasi laiema kasutuse, tasub põhjalikult uurida gaasi kui sildkütuse perspektiive liikumaks fossiilsete kütuste kasutamiselt enam taastuvenergia kasutamisele,“ kommenteeris Veskimägi. „Koostatav kava peab andma meile selge platvormi edasiseks tegevuseks nii turu lõplikuks liberaliseerimiseks ja edasiseks arendamiseks kui gaasinfrastruktuuri investeeringute perspektiividest.“

Eestile on maagaasi direktiiviga antud erand omandilise eraldamise artiklite rakendamisel, millest olulisim on erand maagaasivõrkude ning tarnimise ja tootmise omandilise eraldamise osas. Samas ei ole antud erand keelava iseloomuga ja siseriikliku õigusega on võimalik sätestada direktiiviga analoogsed normid, kui need osutuvad Eesti energiavarustuskindluse seisukohalt otstarbekaks.

Valitsus tegi eelmise aasta novembris Eleringile ülesandeks arendada välja ettevõttes gaasialane kompetents. Eleringi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Pöyry koostöös valmib Eesti gaasituru liberaliseerimise plaan käesoleva aasta oktoobri lõpuks. Kava koostamiseks konsulteeritakse ministeeriumide ja teiste riigiasutustega, samuti erinevate turuosalistega, sealhulgas Eesti Gaasiga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077