24. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aeroc taas eestlaste käes

Suurema kärata läks poorbetoontoodete tootja AS Aeroc välismaiselt suurinvestorilt taas Eesti ettevõtte asutajate kätte.

Vene ehitusmaterjalide gigandi LSR Groupi ning Jazeps Paplavskisele kuuluva Yaiko 4,3 miljoni eurone tehing mahtus Balti riikide mulluse 20 suurema ülevõtutehingu sekka.

„LSR uuenenud strateegia kohaselt ei kuulu Baltimaad ning Skandinaavia riigid LSR sihtturgude hulka. Samas meile on see piirkond ajalooliselt olnud koduturuks,“ selgitas Jazeps Paplavskise poeg ja Aeroc Internationali juht Ivar Paplavskis ülevõtutehingu tagamaid. „Finantsiliselt oli tegemist omavaheliste nõuete tasaarveldamisega,“ lisas ta.

Möödunud aasta lõpuks leppisid LSR Group ja Yaiko kokku, et LSR kasutab Aeroci kaubamärki Venemaal ja Ukrainas, jätkates kahe tehasega Ukrainas ja tehasega Peterburis. Paplavskistele jäid poorbetoontoodete tehased Lääne-Virumaal Kunda lähedal ja Riia külje all Saulkalnes. Oma toodangu müüvad nad seejuures Balti riikides ja Skandinaavias.

Nüüd plaanib Aeroc International taastada kriiseelseid tootmis- ja müügimahte. Järgmise viie aasta eesmärgiks on saavutada kaks kolmandikku kriisieelsest mahust Balti riikides ja Skandinaavias, ütles Paplavskis.

ttevõtte jagunemise tõttu ei ole Aeroc Internationali 2009. ja 2010. aasta konsolideeritud tulemused võrreldavad. „Meie tänaste põhiturgude ehk Balti ja Skandinaavia regiooni käive moodustas 2009. aastal 4,9 miljonit eurot, vastav number 2010. aastal oli 5,8 miljonit eurot. 2011. aastaks planeerime selles regioonis 7,3 miljoni eurost käivet ning positiivset rahavoogu,“ täpsustas Paplavskis. „2011. aasta esimese kvartali tulemused kinnitavad seda prognoosi.“

Paplavskis lisas, et Aeroc Internationali kontserni 2008. ja 2009. aasta tulemustele avaldas olulist mõju ülemaailmne finantskriis ja sellest tulenenud ehitusmahtude vähenemine.

„Suur osa Aeroc Internationali kahjumist oli seejuures tingitud Ukraina tehaste ehituse ning omandamise kuludest, sh Ukraina grivna devalveerimisest,“ rääkis Paplavskis. „Omanikevahetuse ning ettevõtte jagunemisega seotud tehingute tulemusel vastab Aeroc International ASi omakapital 31.12.2010 seisuga seaduses sätestatud nõuetele.“

„Ehitussektori märkimisväärsest taastumisest tervikuna on küll veel vara rääkida, kuid samas on meil kõigis piirkonna riikides oluline arengupotentsiaal ka praeguses turusituatsioonis,“ lisas Paplavskis. Vaatamata sellele peab Aeroc oma positsiooni märkimisväärselt heaks.

Loe artikli täisversiooni siit: http://www.aripaev.ee/5027/uud_uudidx_502703.html

Sisenemiseks vajaliku päevapileti saad siit: http://www.aripaev.ee/mod/mobiil/paevapilet.html

 

 

Autor: Kadrin Karner, Anne Oja, Alyona Stadnik

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077