Autor: Anne Oja • 18. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskerakond: valitsus saab elektri hinnatõusu pidurdada

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Lembit Kaljuvee ütles täna riigikogus ees, et valitsusel on mitmeid võimalusi elektri hinna kontrolli all hoidmiseks, teatas erakond.

Majanduskomisjoni liige Kaljuvee tõi oma kõnes esile, et üldiste hinnatõusude leevendamiseks peab valitsus võtma kasutusele meetmeid, mille abil seista vastu elektri hinna tõusule.

“Elektri hind koosneb kolmest põhikomponendist: üks on nn aktiivenergia hind – turuhind, mille tõusust räägitakse; teine kolmandik on elektrivõrgu tasu, n-ö elektri transportimine; kolmas komponent on maksud – aktsiisimaks, taastuvenergiamaks ja käibemaks,” selgitas Kaljuvee.

“Valitsus saab hinnakujundusel kaasa rääkida maksudes,” märkis Kaljuvee, “seda eelmine valitsus muide ka aktiivselt tegi, tõstes nii aktsiisi, käibemaksu kui ka taastuvenergiamaksu.”

Kaljuvee sõnul saab valitsus ja ka majandusministeerium öelda, kui palju lubatakse tõsta võrgutasusid. “Järgmise ringiga tuleb juba Elering tahtma oma võrgutasu tõusu. Majandusminister ei tahtnud öelda seda numbrit, ta kindlasti teab ja see ehmatab teda. See number, mina võin spekuleerida, on 30-40% või isegi rohkem.”

“Panen meile kõigile südamele, et survestaksime valitsust vaatama tõsiselt elektrimakse läbi vaatama ning hoidma kontrolli all võrgutasusid, sest elektri hinna tõusule järgneb ka teiste hindade tõus,” lõpetas Kaljuvee.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077