Autor: Anne Mere • 8. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Asendamatuid pole. Või siiski?

Iga ettevõtte jaoks on ääretult oluline, et inimesed oleksid kompetentsed, koolitatud ja motiveeritud. Lihatööstus on nii spetsiifiline tegevusala, kus mitmed töölõigud vajavad põhjalikku väljaõpet.

Näiteks lihalõikus, kus oskused ja vilumus on eeldus kiireks ja kvaliteetseks tööks, sest päevas läbib lihalõikust kuni 950 siga ja 90 veist. Või tootmise tehnoloog, kelle põhiülesandeks on tootmise tehnoloogia jälgimine ja toodete kvaliteedi tagamine jne.

Seega on meie ettevõtte peamine eesmärk oma koolitatud ja kogenud töötajate hoidmine. Kuid inimesed liiguvad ikka, olgu siis põhjuseks elukoha muutus, uus väljakutse või parem palk.

Lihakombinaat saab otsinguga ise hakkama

Uute töötajate leidmine toimub Rakvere Lihakombinaadis peamiselt n-ö oma jõududega, st personaliotsinguga tegeleb personalispetsialist koostöös juhtidega. Värbamismeetoditena kasutatakse kuulutamist ettevõtte kodulehel, tööotsingu portaalides, ajalehtedes, erialaliitudes. Kindlasti on olulisel kohal ka otsekontaktid. Seetõttu ei ole me viimastel aastatel eriti kasutanud personaliotsingufirmade ega rendiettevõtete abi. Ja põhjus on olnud tuntava eelise puudumine võrreldes tööjõuhankega oma jõududega. Samas võib erinevate tööjõu värbamise ja valiku meetodite kasutamine anda väga positiivseid tulemusi, kuid välistatud ei ole ka negatiivne variant.

Töötaja vääriliseks asendamiseks kulub aega

Uue inimese leidmise kiirus ja kvaliteet sõltub hetkeolukorrast – sobilik kandidaat võib leiduda ettevõtte sees või isiklikust tutvusringkonnast, mis on kindlasti kiirem ja kindlam valik (siiski mitte riskivaba) kui kuulutuse kaudu. Õige töötaja valiku protsess võib ulatuda paarist kuust kuni aastani, sisseelamine teist sama palju.  

Eks tegelikult on iga tõeliselt pühendunud professionaali lahkumine negatiivne uudis ja seda tühimikku on raske täita. Sellisel töötajal on olemas teoreetilised baasteadmised ja praktiline kogemus ettevõttes ning teda ongi kõige keerulisem ja ajamahukam asendada. Elu näitab, et asendamatuid inimesi pole olemas, oluline on vaid aeg, mille vältel uus inimene leitakse ja selle inimese võimekus kiirelt ettevõttesse sisse elada.

Tõeliste professionaalide väärtus ajas ainult kasvab. Järjest rohkem on ettevõttete juhid hakanud aru saama, et tulemuse tagavad inimesed, mitte masinad ega IT-lahendused ja kuna elame piiratud inimressurssidega ühiskonnas, siis mida aeg edasi, seda rohkem harrastatakse professionaalide ülesostmist.

Suurettevõtte juhina sümpatiseerivad mulle emotsionaalselt küpsed inimesed, kel piisavalt nii töö- ja elukogemust. Hindan neid väärtusi rohkem kui koolipingist tulnud magistrikraadiga teoreetiku uljast maailmapilti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077