Autor: Anu Jõgi • 7. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toidutööstus lõikas hinnatõusust rekordkasumi

Eesti toiduainetööstus on hinnatõusust lõiganud läbi aegade suurima kasumi eelmise aasta lõpus, teatas Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere.

Lindpere sõnul on Eesti peamiste kaubanduspartnerite inflatsioon viimasel ajal samuti kiirenenud. „Eesti toiduainete hinnad sõltuvad väliskaubanduspartnerite turul toimuvast ning on seetõttu viimase aastaga märkimisväärselt tõusnud. Eesti toiduainetööstus on hinnatõusust tublisti tulu lõiganud, saades 2010. aasta neljandas kvartalis läbi aegade suurima kasumi. See oli koguni kuuendiku võrra suurem kui 2008. aastal saavutatud rekordtase,“ märkis Lindpere täna avaldatud inflatsiooninumbrit kommenteerides.

„Näiteks piimatoodete tarbijahind on toorpiima 1protsendisele muutusele reageerinud isegi kuni 2protsendise muutusega, kuigi piima tarbijahind koosneb peale toorme veel paljudest muudest komponentidest," märkis Lindpere. Liha ja teraviljatoodete puhul ei ole tema sõnul sellist tundlikkust märgata. "Kui põllumajandus- ja loomakasvatustoorme hulgikaubanduses eelmisel aastal juurdehindlus taastus, siis toiduainete hulgikaubanduses see üllatuslikult langes. Samas ei saa välismaiste tegurite kaela ajada jaekaubanduse juurdehindluse kasvu, mis kerkis 2010. aastal taas rekordilisele tasemele,“ seisab Lindpere kommetaaris.

Statistikaameti tarbijahinnaindeksi järgi kasvas tarbija ostukorvi maksumus märtsis aastataguse ajaga võrreldes 5,2 protsenti.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077