Autor: Raivo Sormunen • 5. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapani suurima elektritootja aktsia kukkus kokku

Maailma suuruselt neljanda ja saareriigi suurima elektritootja Tokyo Electric Power (Tepco) aktsia kukkus täna Jaapani börsil maksimaalse lubatud päevalimiidi võrra (80 jeeni ehk 18,1%) ning peatus oma 58aastase börsiajaloo madalaimal tasemel 362 jeenil.

Kui enne tuumakatastroofi liikus Tepco aktsia stabiilselt 2000 jeeni ümber, siis praeguseks on sellest väärtuseks järgi vaid kuuendik ning võimsa elektritootja turuväärtus on kukkunud kõigest 582 miljardi jeenini (4,9 miljardi euroni).

Aktsiat pole aidanud toetada ka kuuldused, et valitsus on nõus elektritootjale rahasüsti tegema.

Kolmandikku Jaapani elektriturust hõlmav (ja 46 miljardi euro suuruse aastakäibega) Tepco aktsia sattus vabalangusse pärast 11. märtsil Jaapanit tabanud maavärinat ja tsunamit, mis lõid rivist välja neli temale kuulunud Fukushima tuumaelektrijaama.

Ehkki katastroofist on möödas juba ligi kuu on hakatud alles praegu aktsiahindadesse sisse arvestama tragöödia reaalseid kulusid.

„(Jaapani aktsiaindeks) Nikkei langes võimsalt ja me nägime seejärel kiiret kosumist,“ kommenteeris tuumakatastroofi järgseid sündmusi uudisteagentuurile Reuters Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities investeeringute strateeg Norihiro Fujito. „Kuid nüüd on hakanud investorid arvestama katastroofi mõjusid ettevõtete majandustulemustesse ja see viib turgu järk-järgult allapoole. Seetõttu me näeme selliseid liikumisi lähimatel nädalatel veel,“ märkis Fujito.

Nikkei 225 indeks langes täna 1,1%, tasemeni 9615,55 punkti. Langust aitasid indeksil süvendada ekspordifirmade aktsiad. Nii näiteks langes Toyota Motor 2,4% ja Hitachi Ltd 2,1%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077