Autor: Sirje Rank • 28. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puuvilla hind hakkab rekorditelt alanema

Järsult tõusnud puuvilla hind, mis oli üheks teguriks ka Kreenholmi pankrotis, hakkab rekordtasemetelt alanema tänu külvipinna suurenemisele.

Agentuuri Bloomberg analüütikute hinnangul alaneb puuvilla hind selle aasta lõpuks 51% ühele dollarile naelast. Tootmismaht võib USA põllumajandusministeeriumi prognoosi järgi kasvada 11% 127,5 miljonile pallile, mis ületab nõudluse kasvu. Ühest 480-naelasest pallist saab materjali 215 teksapaarile.

„Puuvill saab suurema külvipinna ning olukorras, kus tarbijatel tuleb toime tulla toiduainete ja kütuse hinnatõusuga, jäävad rõivad teisele kohale,“ ütles First Asset Investment Management haldur John Stephenson.

7. märtsil kerkis puuvilla hind New Yorgis 2,197 dollarile, mis on kõrgeim tase viimase 140 aasta jooksul. Põhjuseks suured üleujutused Austraalias ja Pakistanis ning külmalaine Hiinas, mis sealse puuvillasaagi hävitas. Talunikud on hinnasignaalile reageerinud külvipinna märkimisväärse suurendamisega, mis võib omakorda tulla maisi ja sojaubade arvelt.

Läinud nädala lõpus oli puuvilla hind 2,0449 dollarit, mis märgib läinud aasta juuli keskpaigast 178% suurust hinnatõusu. S&P 24 tooraine indeksis on puuvill sellega suurim tõusja.

Riskifondid on järsult vähendanud panuseid puuvilla hinna tõusule. Tulevikutehingud indikeerivad hinna langust detsembriks 1,2792 dollarile, mis jääb mõnevõrra kõrgemale Bloombergi küsitletud analüütikute prognoosist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077