Autor: Katariina Krjutškova • 17. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lippmaa: tuumaenergiata ei saa elada

Fukushima tuumajaama ümber toimuvaga seoses paanikat üksnes meedia, kuid tegelikult ei ole tuumaenergia kasutamise osas mingit küsimust, sest me ei saa selleta elada, rääkis akadeemik Endel Lippmaa ERRi uudisteportaalile.

Lippmaa rääkis, et seoses Jaapani sündmustega ei ole midagi ümber hinnata, sest ilma tuumaenergiata ei saa me üldse elada. Maakera on ehitatud suure tuumareaktori peale, mis on tema keskel ja me kõik sõltume tuumaenergiast ning kõnnime selle peal, lisas ta.

Akadeemik tõi välja, et Tšernobõl oli triitiumi tootmise jaam vesinikpommide jaoks, mis tootis kõrvalproduktina elektrienergiat, Fukushima on aga elektritootmise jaam. Tšernobõlis oli põlevaks aineks grafiit, Fukushimas aga tsirkooniumi sulam, seega ei saa sama asja juhtuda.

"Mida aga saab juhtuda, on meltdown - tuumakütuse ülessulamine," lausus ta, kuid lisas, et kuigi see Tšernobõlis toimus, ei pea see ka Fukushimas tingimata toimuma.

"Kõik on võimalik. Iga kolle võib paha peale minna ja näiteks surmajuhtumeid kolletega on põhiliselt juhtunud puupõletamise ahjudega ning hukkunute arv on võrratult suurem kui tuumakütuse kasutamisel," tõi ta välja.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077