Autor: Alyona Stadnik • 17. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtja kahtlustab pankrotihaldurit kuriteos

Põlevkiviõli ekspordiga tegelenud OÜ Select Oil NV omanik Nikolai Reisman esitas prokuratuurile avalduse, milles palub kontrollida, kas Terje Eipre on käitunud kuritegelikult.

Reisman palub oma avalduses prokuratuuril kontrollida, kas Eipre on pannud toime karistusseadustikus sätestatud kuriteod ehk usalduse kuritarvitamise, tõendite kõrvaldamise ja tunnistajate kohtusse ilmumise takistamise.

“Palusin enne kuriteoavalduse esitamist Eipre tegevust analüüsida ja hinnata mitmel tippadvokaadil, kelle seisukoht on ühene," lausus Reisman.

Reisman loetles avalduse esitamise põhjuseks seda, et Terje Eipre tegevuses võib olla kuriteo koosseis. "Ka riigikohus oli seisukohal, et Eipre pole täitunud pankrotihalduri ülesandeid ausalt ja võib olla eelistanud ebaseaduslikult ühe osapoole, Toomas Tammele kuuluva T.R. Tamme auto huvisid," märkis Reisman.

Reisman lisas, et Terje Eipre tegevuse tulemusena ja taotlusel arestiti Select Oil NV juhatuse liikme ja kõikide nõukogu liikmete isiklik vara. "Nüüdseks on Viru ringkonnaprokuratuur kõik arestid tühistanud, mis minu arvates ühtlasi kinnitab Terje Eipre tegevuse erapoolikust ja tema eesmärki tekitada teadlikult nii minule kui minuga seotud isikutele otsest varalist kahju,“ täpsustas Reisman.

Riigikohus vabastas tänavu 2. veebruaril vandeadvokaat Terje Eipre osaühingu Select Oil NV pankrotihalduri ametist, sest Eipre pole täitnud pankrotihalduri ülesandeid hoolikalt ja ausalt.

Riigikohus jättis jõusse Viru maakohtu eelmise aasta 31. mail tehtud määruse, milles maakohus leidis, et Eipre on pankrotiprotsessi käigus eelistanud ühe võlausaldaja huve ülejäänud asjaosaliste ees. Riigikohus nõustus, et Terje Eipre käitumine pankrotihaldurina on olnud vastuoluline ja ei ole kooskõlas pankrotiseadusest tuleneva kohustusega täita oma ülesandeid hoolikalt ja ausalt.

Riigikohtu poolt jõusse jäetud Viru maakohtu määruses heitis kohus pankrotihaldur Terje Eiprele ette, et haldur ei ole OÜ Select Oil NV pankrotiprotsessi käigus vastu vaielnud vastu OÜ T.R. Tamme Auto 35,2 miljoni krooni suurusele nõudele, kuigi teab, et selle nõude üle on käimas eraldi kohtuprotsess. Võlausaldajate ning võlgniku huvidega arvestamiseks ning pankrotivara moodustamiseks ei oleks tohtinud haldur jätta T.R. Tamme Auto OÜ 35,2 miljoni krooni suurusele nõudele vastu vaidlemata, sest vastavat kohtulahendit, mis lubab nõude tunnustamist, ei ole, leidis kohus. Riigikohtu otsus ei kuulu edasikaebamisele. Riigikohus jättis kohtukulud pankrotihalduri kanda.

Kust vaidlus alguse sai

OÜ Select Oil NV tegeles kuni 2009. aastani vedelate kütuste, põlevkiviõli ja bituumeni müügiga. Ettevõtte käive oli enne pankrotiprotsessi sattumist 2007/2008. majandusaastal 465,2 miljonit krooni ja kasum 6,7 miljonit krooni. Viru maakohus algatas Select Oil NV pankrotimenetluse 5. märtsil 2009. Firma pankrotti taotlesid Select Oili kauaaegne äripartner Kiviõli Keemiatööstuse OÜ, mis müüs aastaid suure osa oma toodangust Select Oil NV kaudu, ning OÜ T.R. Tamme Auto. Mõlema ettevõtte omanikeringi kuulub ärimees Toomas Tamm.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077