Autor: Kadrin Karner • 10. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vitsur: Eesti Energia käitus ratsionaalselt ja praktiliselt

Majandusekspert Heido Vitsur kiidab Eesti Energia tehingu USA põlevkiviarendusega tegeleva ettevõtte Oil Shale Exploration Company (OSCE) ostmiseks heaks, nimetades seda mõistlikuks käitumiseks.

"Minu arvates on see väga ratsionaalne ja praktiline käitumine ja võimalik, et ainuvõimalik selleks, et mitte kaotada oma positsiooni põlevkivitehnoloogiate arendamises," kommenteeris ta. Vitsur lisas, et oma positsiooni hoidmiseks on kindlasti vaja olla koha Ameerikas. "Õliliivadele pööratakse ühel või teisel kujul üha rohkem tähelepanu ja meil Eestis ei ole see uuringute tase kunagi väga tugev olnud," selgitas ta.

Vitsur ei ole seda meelt, et Eesti Energia peaks kogu oma tähelepanu suunama riigi sisse. "Teadus ja see turg on globaalne ja kui me arvame, et saame Eestis tegutsedes jääda mõjukaks ja omada mingit positsiooni siis me eksime. Selleks, et ellu jääda, on vaja olla maailmas tugev," märkis ta.

OSEC on põlevkivi arendusprojektidega Utah' osariigis tegelenud alates 2005. aastast, firmale kuulub osariigi suurim eraomandis olev kompaktne põlevkivivaru. Eesti Energia eesmärgiks on Utahs paiknevate varude baasil välja arendada põlevkivitööstus võimsusega kuni 57 000 barrelit põlevkiviõli päevas, teatas Eesti Energia.

Tehingu sõlmimise järel omandab Eesti Energia põlevkivivarud hinnangulise suurusega 3,1 miljardit tonni ning selles sisalduva õli kogus ulatub 2,1 miljardi barrelini. Projekti arendus kuni ehituse alguseni võtab tänase parima teadmise kohaselt aega neli aastat ja ehitus ise seejärel 3-4 aastat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077