Autor: Kadrin Karner • 10. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome töö- ja vormirõivaste allhankemaa on Eesti

Eesti on endast palju võimsama Hiina ees suurim töö- ja vormirõivaste allhankeriik Soomele, selgus Soome uuringufirma Finnwatch ülevaatest.

Finnwatchi tegevdirektori Janne Sivoneni sõnul ei oska nad öelda, kui palju protsentuaalselt vormirõivaid Eestist Soome eksporditakse, kuid kinnitas, et Eesti on suurim vormiriiete eksportija. „See on huvitav, kuna suurem enamik materjali pärineb Aasiast,“ lisas ta.

Ühtlasi pööras ülevaade tähelepanu töötingimustele Soomele allhanget tegevates  ettevõtetes. „Üks Soome ettevõte, kes toodab Eestis, teatas, et töötingimused Eestis on paranenud, kuid parendamist vajab veel tööruumide temperatuur,“ rääkis Sivonen ja  lisas, et loomulikult ei ole Eesti töötajate töötingimused kaugeltki võrreldavad Aasias tegutsevate liigkuumade tehaseruumidega.

Tööstuste Eesti paiknemine on Sivoneni sõnul tingitud eelkõige sellest, et tööjõukulud, nende hulgas palk, on Eestis madalamad kui Soomes.

Ülevaate kohaselt on näiteks 70 töötajaga Dimexil Eestis kaks kolmandikku töötajatest ning tehased nii Soomes kui Eestis. Image Wearil ja Standal, kes samuti kasutavad tootmiseks Eestit, omavad siin tehaseid. Topper Uniform, kes omab tehaseid nii Soomes kui Eestis, ütles ülevaates, et eelistab allhankel Hiinale Eestit.

Dimexi Raplas tegutseva tütarettevõtte ASi Katimex müügidirektor Taivo Lõhmuse sõnul toimub Eestis peamiselt tööriiete õmblustöö, Soomes Dimexi tehases aga rõivaste väljalõikamine. „Eestis toodame eelkõige sellist raske töö rõivast ehk mitte teeninduse vormirõivast, vaid pigem riideid ehitajatele, põllumajandusse, neoonvärvides nn märguriietusi. Neid kasutatakse näiteks tee-ehituses ja ka tavalises ehituses ning laevafirmades,“ rääkis Lõhmus. Tema sõnul kannavad nende juures toodetud tööriided Soome tööohutuse sertifikaati ja on seetõttu ka tunduvalt kallimad kui Hiinas toodetud riided.

Tavapärane tootmistsükkel materjali varumisest kohaletoimetamiseni võtab neli kuni kuus nädalat. Hiinast tööriiete toomine on Lõhmuse sõnul Soome ettevõtetele kasulik vaid sel juhul, kui vajatakse väga suurt kogust nagu näiteks konteineritäis ühesuguseid siniseid pükse. Tarneaeg saab aga olema palju pikem kui Eestist tellides, lisas ta.

Umbes 80% Katimexi toodangust, mis kannab kontserni kaubamärki Dimex, läheb Soome. 20% müüakse Eesti turule. „Kuna meil on kontsernipõhine ettevõte, siis meie mahud on olnud stabiilsed. Aga muidugi on Soome turg aidanud meil masu üle elada,“ rääkis Lõhmus viimastest aastatest ja lisas, et kontsernita oleks ka neil ilmselt tulnud sarnaselt paljudele väga sügaval põhjas ära käia.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077