Roheline tuli Nordstream II-le

Täna allkirjastati Berliinis Läänemere gaasiprojekti Nordstream uue etapi finantseerimislepe, teatab Reuters.

Tegemist on gaasitoru teise haruga, mille ehitus läheb maksma ligikaudu 2,5 miljardit eurot. Araabiamaade rahutuste taustal on ühendus Venemaa ja Lääne-Euroopa vahel oluline, ütles Nordstreami tegevjuht Matthias Warnig: „Vene gaas on usaldusväärne tarnebaas.“

Teise gaasitoru paigaldamine algab sel suvel ja lõpeb aprillis 2012. Sellega saavutab Nordstream ka oma täisvõimsuse. Esimene juhe saab valmis aprilli lõpuks ja hakkab gaasi transportima käesoleva aasta lõpul. Projekti kogumaksumus on umbes 7,4 miljardit eurot. Teise faasi kulud katavad 30 protsendi ulatuses Nordstreami aktsionärid, ülejäänud 70 protsenti finantseerib 24 rahvusvahelisest pangast moodustatud konsortsium.

51 protsenti Nordstreamist kuulub Vene Gazpromile. 15,5 protsendiline osalus on Saksa firmadel E.ON-Ruhrgas ja BASF-Wintershall. Samuti on osalus Hollandi firmal Gasunie ja Prantsusmaa firmal GDF Suez.

Varem on olnud küsitav projekti teise faasi tasuvus. Uute gaasileiukohtade ja tootmistehnikate tulemusel on gaasi hind viimase kahe aastaga tugevalt langenud.

Osale arutelus

  • Katri Soe-Surén

Toetajad

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Ferrometal otsib B2B KLIENDIHALDURIT

M-Partner HR OÜ

24. august 2017

NPM Silmet otsib TOOTMISJUHTI

NPM Silmet AS

02. september 2017

Coma Investing otsib EKSPORDIMÜÜGIJUHTI

M-Partner HR OÜ

31. august 2017

Käsi­raamatud