Autor: Kadrin Karner • 22. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estlinki töösse viimine lükkus edasi

Kuigi eile õhtul pidi alustatama testidega merekaabli Estlinki töösse viimiseks, ilmnesid probleemid, mistõttu üritatakse testidega alustada täna.

"Esmaspäeva õhtul alustati ettevalmistavaid tegevusi Estlinki töösse viimiseks vajalike testide tegemiseks. Ettevalmistavate tegevuste käigus ilmnesid tehnilised probleemid, mis tingisid testide alguse edasilükkamise teisipäevaks. Praeguse seisuga üritatakse Estlinki töösse viimise testidega alustada tänase päeva jooksul,“ teatas täna Eesti elektrisüsteemihaldur Elering.

Elektritootjatel ja müüjatel võis jääda rikke tõttu saamata jääda üle 4,3 miljoni euro müügitulu.

Eelmisel nädalal purunesid Eesti-Soome merekaabli Espoo konverterjaamas PLC filtri kondensaatorid ning testimised peaks andma vastuse, kas Soome põhivõrguettevõte Fingrid lubab kaablit ajutiselt filtriteta kasutada. Vastasel juhul seisab elektriliiklus kaablis veel kuus nädalat, kuni saab uued filtrid. "See oleks ääretult halb ja eks ta eelkõige oleks halb eksportivale Soome elektrisüsteemile. Meie jaoks on ta eelkõige halb lähtuvalt sellest, et elektrimüüjad ei saa elektrit Eestist välja müüa," märkis Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Rike läks kalliks maksma. Jaanuaris oli Estlinki kaudu müüdava elektri keskmine päevakäive 718 651 eurot. Arvutused näitavad, et rikke algusest möödunud kuue päevaga jäi elektritootjatel saamata üle 4,3 miljoni euro. Keskmine päevakäive ostmisel oli jaanuaris 357 415 eurot. Käive katkestuse esimesel päeval saamata ei jäänud, täpsustas Elering. Kui kaabli käivitumist tuleb oodata veel kuus nädalat, võib saamata jääv käive kerkida juba ligi 34,5 miljoni euroni.

Osalt kompenseeris kõrgemate hindadega Põhjamaade turule müümata jäänud elektrikogust ka suurenenud müük Leetu.

Nordic Energy Linki juht Gunnar Virk ütles, et rikkega seotud kulud veel selgunud ei ole. Küll aga jääb Eleringi andmetel Estlinki kaabliomanikul Nordic Energy Lingil, mis kuulub Eesti Energiale, Latvenergole, Lietuvos Energijale, Pohjolan Voimale ja Helsingin Energiale, renditud kaabli jaotamisest ja erinevatest hindadest tulenevalt saamata nn bottlenec income, mida maksab Nord Pool Spot. Viimastel nädalatel on selle suurus Eleringi kinnitusel olnud kuni 120 000 eurot päevas.

15. veebruaril kell 4.36 toimus Soomes Espoo konverterjaamas tulekahju, mille tõttu seisati elektriliiklus kaablis.

Eesti ja Soome elektrisüsteemihaldurid Elering ja Fingrid allkirjastasid 20. septembril 2010 Eesti Energiaga Estlink 1 merekaabli rendilepingu, mille kohaselt antakse kogu Estlink 1 võimsus elektriturule jaotamiseks ning kaablit opereerivad Eesti ja Soome põhivõrguettevõtted.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077