Autor: Katre Pilvinski • 21. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio eksport kasvas mullu 2%

Valio Eesti ettevõtete eksportkäive kasvas mullu võrreldes aasta varasemaga 2%, moodustades üle 30 miljoni eurot.

Suurimateks saavutusteks eksportturgudel oli Valio Võru juustutehases valmiva Lacey Swiss juustu USA turule viimine ning Valio Atleet juustude uuenduskuur Venemaa turul, teatas ettevõte. Kokku eksportis Valio eelmisel aastal 9902 tonni piimatooteid.

Kuigi Valio Võru Juustu eksporditud juustu kogus eelmisel aastal vähenes 2009. aastaga võrrelduna ligi 13%, suurenes ekspordikäive 100 000 euro võrra. Valio Eesti direktori Kari Finska sõnul näitab see osaliselt turul toimunud üldist hinnamuutust, aga ka lisandväärtustoodete osakaalu suurenemist Valio ekspordiportfellis. „Saame oma tulemustega igati rahul olla, kuna suutsime reageerida piisava kiirusega turul toimunud muutustele,“ selgitas ta.

Eelmise aasta alguses täienes ettevõtte eksportriikide nimekiri. „Kevadel alustasime USA turul Võru juustutehases ameerika tarbijatele väljatöötatud Lacey Swiss juustu müüki, mis on käivitunud hästi – juust on saanud väga hea vastuvõtu osaliseks,“ selgitas Finska ja lisas, et hetkel on käsil tootmisvõimsuste suurendamine. Kokku müüdi eelmisel aastal USAsse 255 tonni juustu, eesmärgiks on koguseid lähiaastatel kasvatada 1000 tonnini aastas.

Teiseks oluliseks saavutuseks oli sügisel Venemaal toimunud Valio Atleet brändi uuenduskuur. „Usume, et uus pakend aitab Atleedi sealsetele tarbijatele veelgi lähemale tuua,“ rääkis Finska.

Valio Laeva meiereis toodetud värskeid piimatooteid eksporditi eelmisel aastal 5% enam kui aasta varem. „Läti ja Leedu turul suutsime ekspordimahud varasemaga võrreldes samas suurusjärgus hoida, mis on turuolusid arvestades väga hea tulemus,“ selgitas ta.

Finska prognoosib, et sel aastal võib eksport veelgi kasvada. „Aasta alguses on pulbri ja või hinnad eksportturgudel tõusnud rekordkõrgustesse ja juustust on Euroopas puudus. Peab muidugi meeles pidama, et turud on täna ettearvamatud ja arenguid mõjutavad paljud tegurid. Näiteks võib Araabiamaade rahutustel ja seal probleemide süvenemisel olla oma mõju, sest sealsed riigid on märkimisväärsed Euroopa piimatoodete ekspordi sihtmaad. Omad piirid tootmismahtudele seab muidugi ka saadaolev toorpiim,“ nentis Finska.

Valio Eesti ettevõtted on AS Valio Eesti ning Võru Juust. Peamiselt Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Venemaalt, Itaaliast, Rootsist ja Ameerika Ühendriikidest. Valio Eesti annab tööd ligi 320 töötajale.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077