Autor: Katre Pilvinski • 21. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Levada: võitlesin lõpuni, kuid olen sunnitud esitama pankrotiavalduse

Ettevõtja Viktor Levada teatas, et ta tegi kõik endast oleneva, et päästa metalli müügiga tegeleva OÜ Levadia Metall tegevus ja säilitada ettevõtte töökohad, kuid saneerimiskava mittekinnitamine ei jäta pankrotiavalduse esitamisele alternatiivi.

„Minu esindajad viisid täna OÜ Levadia Metall pankrotiavalduse sisse. See on finantsasutuste poolt pealesunnitud samm ja edasi otsustatakse ettevõtte saatus juristide vahendusel ning kohtusaalis. Ettevõtlusega pole sel protsessil enam mingit sidet. Ma olen teinud vigu, kuid mitte nii palju, et ettevõte peaks lõpetama pankrotiga. Kriis ja toorainehindade langus, pankade totaalne suhtumise muutumine oma klientidesse on peamised mured kogu Eesti ettevõtluses,“ sõnas Levada.

 Tema kinnitusel oli 2010. aasta alguses esitatud saneerimiskava eesmärk jõuda igal juhul positiivse lõpplahenduseni. „Töötasime algusest peale selle nimel, et rahuldada võlausaldajate nõuded ja päästa ettevõte. Eelmise aasta märtsis võlausaldajatele esitatud saneerimiskava otsustati ülekaalukalt vastu võtta. 1. aprillil 2010 esitasime saneerimiskava kohtule, kuid see jäeti mõne võlausaldaja kiusu tõttu Harju Maakohtus kinnitamata. Sama positsiooni suutsid paar kreeditori läbi suruda ka Ringkonnakohtu ja Riigikohtu tasandil, mille tulemuseks on suure tõenäosusega pankrot“, ütles Levada. Saneerimise ebaõnnestumisest tulenevalt muutusid pangalaenud koheselt sissenõutavaks, kuid laenude tagasimakseks ettevõttel likviidseid vahendeid polnud. Ka laenude tagatiseks seatud varad ei võimalda laenude tagastamist täies ulatuses varade turuväärtuse languse tõttu. Seega pole Levadia Metallil võimalik oma kohustusi täita ning ettevõte on maksejõetu. Levada sõnul on äärmiselt kahetsusväärne, et mõne võlausaldaja põikpäisus, hoolimata ettevõtte püüdlustele leida antud olukorras parim võimalik lahendus, lõpeb kõigi asjaosaliste jaoks kahjulikult. Levada lisas, et pankrotiavalduse näol oli tegemist tema jaoks äärmiselt raske otsusega, aga muid valikuid enam polnud. „Loomulikult on kahju, ettevõttel täitus jaanuari lõpus 20 aastat,“ sõnas Levada.

2008. aasta lõpus töötas ettevõttes 200 inimest, käive ulatus 1,6 miljardi kroonini ja kasum oli 76 miljonit krooni. 2009. aasta aruannet äriregistris ei ole.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077