Autor: Katre Pilvinski • 14. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LHV: eksport on tööhõivet positiivselt mõjutanud

Ekspordil põhinev majanduskasv on positiivselt mõjunud hõive suurenemisele ning majanduskasv seisab kindlatel alustel, kommenteeris LHV analüütik Nils Vaikla töötuse kahanemist.

"Töötute arv on tipust ehk eelmise aasta esimesest kvartalist alates langenud kolmandiku võrra. Uued töökohad on peamiselt tekkinud töötleva tööstuse sektorisse, mis on välismaalt tulevate tellimuste täitmiseks suurendamas töötajate arvu," märkis Vaikla.

"Töötuse määr on langenud hetkel kolm kvartalist järjest, tehes seda oodatust mõnevõrra kiiremas tempos. Seetõttu võib öelda, et ekspordil põhinev SKP kasv on positiivselt mõjunud hõive suurenemisele ning majanduskasv seisab kindlatel alustel. Töötuse määra langemine elavdab käesoleva aasta jooksul tarbimist," selgitas ta.

"Olulise arenguna murti aasta viimases kvartalis pikaajaliste töötute arvu suurenemise trend. Kui töötute arv on alates eelmise aasta teisest kvartalist alates vähenenud, siis 2010. aastal jätkas kasvu siiski aasta või enam tööta olnud inimeste arv. 2010. aasta neljandas kvartalis pikaajaliste töötute arv aga vähenes peaaegu viiendiku võrra, mis on positiivne signaal sellest, et struktuurse tööpuuduse süvenemine on peatunud," rääkis analüütik.   

Vaikla rääkis, et tänu majanduslanguse ajal tehtud töökorralduse muutustele või vähendatud töötajate arvule on ettevõtete efektiivsuse näitajad mõne aasta taguse ajaga oluliselt paranenud. "Hetkel, kui käive on uuesti tõusuteele asunud, siis suurendatakse esmajärjekorras töötajate töötundide arvu."

"Kohati ei ole see enam võimalik, mis tähendab, et efektiivsuse tõstmine ei ole samuti olemasolevate töötajate arvuga saavutatav. Seetõttu teise sammuna suurendatakse juba töötajate arvu. Seda sammu on sõltuvalt tegevusalast ettevõtted hetkel astumas," märkis ta.

LHV Pank ootab jaanuaris avaldatud prognoosi kohaselt 2011. aasta majanduskasvuks 4,8% ja käesoleva aasta neljanda kvartali lõpuks töötuse määra langemist 12,5%-ni. "2011. aasta esimesel poolel töötuse määra langustempo kahaneb, kuid tänu sisenõudluse elavnemisele püsib kogu aastal vältel langustrendis," sõnas analüütik.

"Töötuse määra langemiseks alla 10% on vaja stabiilset pikaajalist majanduskasvu ning töötute ümberõpet, mis vähendaks lõhet töövõtjate oskuste ja tööandjate nõudmiste vahel. Töötuse määra protsent jääb kahekohaliseks suure tõenäosusega veel mitmeks aastaks," lausus Vaikla.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077