Autor: Sirje Rank • 7. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB panustab avameretuulikutele

Tarned Põhja-Euroopas rajatavatele avamere tuuleparkidele on energeetikakontserni ABB jaoks praegu üks kiireimaid kasvualasid, kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Läinud aasta jaanuaris lõi kontsern allüksuse Offshore Wind Connections, mis palkab inimesi juurde ja keskendub tellimuste hankimisele just sellelt kiire kasvuga turult.

„Meil on avameretuulikutega ABBs suured plaanid. Kindlasti pürime maailmas liidrite sekka,“ ütles uue üksuse rahvusvaheliste turgude juht Stefan Jonsson. „Teeme tänavu erinevatele projektidele kindlasti vähemalt 10-20 pakkumist,“ jätkas ta.

Läinud aastal laekus ABB-le avameretuuleparkidega seotud tellimusi ligi 6 miljardi Rootsi krooni väärtuses (võrdluseks oli ABB Sverige kogu käive 2009. aastal 28,3 miljardit Rootsi krooni), mis tähendab turuosa 30%.

ABB ise turbiine ei tooda, küll aga nende komponente lisaks kaablitele ja konverterjaamadele. Peamised konkurendid on Siemens, millel pole aga kaablitootmist, ning Itaalia Prysmian, mis toodab kaablit.

„ABB-l on see eelis, et oleme ainus tarnija täieliku portfelliga,“ ütles Jonsson.

Meretuulepargi rajamisel hinnatakse maksumuseks ca 27 miljonit Rootsi krooni megawatt. Tavaline 400 MW tuulepark läheks seega maksma 10,8 miljardit Rootsi krooni. 20% nendest kuludest moodustavad kaablid, platvormid ja konverterjaamad, mida ABB toodab.

Üksi Põhja-Euroopas investeeriti mullu avameretuuleparkidesse 23,2 miljardit Rootsi krooni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077