Autor: Sirje Rank • 3. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vägivald Egiptuses kergitab nafta hinda

Egiptuses vägivaldseks muutunud valitsusvastased meeleavaldused kergitavad maailmaturul nafta hinda.

Märtsi lepingutes tõusis naftabarreli hind täna hommikul New Yorgis 89 sendi võrra 91,75 dollarile barrelist. Brenti toornafta hind kerkis Londonis 86 sendi võrra ehk 0,8% 103,2 dollarile barrelist, vahendas agentuur Bloomberg.

Egiptuse pealinnas Kairos puhkesid vägivaldsed kokkupõrked valitsusevastaste meeleavaldajate ja president Hosni Mubaraki toetajate vahel. Egiptuse Suessi kanali ja sellega kõrvuti kulgeva torujuhtme kaudu jõuab turule 2,5% maailma naftatoodangust.

Kardetakse tarnehäireid ning kriisi levikut olulistesse tootjariikidesse, mis mõjutaks tarneid Euroopasse ja Aasiasse.

„Kui Egiptuses kujunenud olukord viib praeguse valitsuse kiire tagasiastumiseni, võib tagajärjeks olla ka teiste režiimide kukkumine,“ ütles Bloombergile Commodity Broking Services juht Jonathan Barratt. „See võib tekitada n.ö nakkusefekti ning tõsta Suessi pärast uuesti märkimisväärselt Lähis-Ida riskipreemiat.“

Teisipäeval ütles Mubarak, et ei astu tagasi enne septembrikuiseid presidendivalimisi, kus ta enam uuesti ei kandideeri. Egiptuse armee kutsust rahvast miljonipealiseks paisunud protestimeeleavalduse järel kodudesse naasma.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077