Autor: Silvia Kruusmaa • 27. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia turuosa Balti avatud elektriturust moodustab kolmandiku

2010. aastal müüs Eesti Energia avatud elektrituru tarbijatele Eestis, Lätis ja Leedus kokku ligi 2032 GWh elektrienergiat. Eesti Energia hinnanguline turuosa Balti riikide ühtsest elektri avatud turust oli aasta lõpus ligi 32%.

”Kui Lätis algas elektrituru avamine vabale konkurentsile juba 2008. aastal, siis Eestis ja Leedus jõuti selleni möödunud aastal. Elektrimüük konkurentsiturul on olnud meile uus kogemus ning tänaseks hetkeks välja võideldud positsiooniga oleme rahul,“ rääkis Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink 2010. aasta elektrimüügi tulemustest Balti riikide avatud elektriturul.

Eestis müüs Eesti Energia avatud turu klientidele elektrienergiat 1464 GWh ulatuses ja hoidis aasta läbi 87% turuosa. Detsembrikuu lõpu seisuga oli klientide arv 148. ”Elektri vabaturg toimib, turul on kokku 4 pakkujat ning võitlus klientide pärast on muutunud üha intensiivsemaks. Samuti  on meil tekkinud usaldusväärne hinnareferents Nord Pool SPOTi elektribörsi näol,“ rääkis Rink.

Läti avatud elektriturul müüs Eesti Energia Enefiti ärinime all 2010. aastal elektrienergiat 335 GWh ulatuses ja hoidis hinnanguliselt ligi 15% turuosa. Klientide arv on jäänud samale tasemele 2009. aastaga – 115 klienti.

2010. aasta olulisimate võitude hulgas on ka riigihankeid nagu Läti turg ja Riia sünnitusmaja. 2011. aasta alguses lisandus neile ka Läti Televisiooni elektrienergia riigihanke võit.

”Läti avatud elektriturul tegutseb täna vaid kaks pakkujat. 2011. aastalt ootamegi eelkõige elektrituru aktiviseerumist. See hõlmab Nord Pool SPOTi turupiirkonna laienemist ja hinnareferentsi tekkimist, samuti aga uute pakkujate lisandumist. Sellest võidaksid Lätis kõik turuosalised,” rääkis Rink.

Leedus alustas Eesti Energia Enefiti nime all aktiivset elektrimüüki avatud turul 2010. aasta märtsikuus. Aasta lõpuks oli klientide hulk jõudnud 80-ni, elektrienergia müügimaht ulatus 233 GWh-ni ning turuosa moodustas hinnanguliselt ligi 10% elektri avatud turust.

Konkurents Leedu turul on võrreldes teiste Balti riikidega väga tihe – avatud turu klientide nimel käib võitlus kuni 10 aktiivse pakkuja vahel. ”Leedu on meie jaoks elektrimüügi osas suur kasvuturg, seda nii 2010. kui ka 2011. aastal, mil vabaturule lisandub ligi 4500 väike- ja keskmise suurusega ettevõtet,” rääkis Rink Leedu turu potentsiaalist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077