Autor: Alyona Stadnik • 25. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi börsifirma ostis Systemair AS omanikult välja

Eelmisel neljapäeval ostis Rootsi ventilatsiooniseadmete tootja Systemair AB ära oma Eestis asuva müügiketi, muutes siinse firma väikeomaniku ja tegevjuhi Aivar Paluvee eduka börsifirma aktsionäriks.

Systemair AB ostis 20. jaanuaril välja 24,99 protsendise osaluse Eestis tegutsevas ventilatsiooniseadmete müügifirmas Systemair AS ja 20protsendise osaluse Slovakkia sarnases müügifirmas IMOS-Systemair, saades pärast tehingut mõlema firma ainuomanikuks. Müügiketi omanikele ei tasutud rahas vaid Systemair AB aktsiates.

Aivar Paluvee sõnul oli tehingu eesmärgiks vahetada Eesti Systemairi aktsiaid börsil noteeritavate Rootsi Systemair AB aktsiate vastu. „Aktsiate liikumise (ümbervahetamise) reaalne põhjus oli ka see, et Systemair AB tütarfirmade pilt oleks loogilisem ja parem. Systemair AB-l on 40 riigis tütarettevõtet, müügiettevõtted on samasugused nagu siin Eestis ja kõik need kuuluvad saja protsendiliselt emafirmale. Eestis olid asjad  teisiti ning nad soovisid, et pilt oleks börsiraportitel ilusam,“ põhjendas Paluvee.

Sarnase skeemiga ostis 2010. aastal Systemair AB välja nii Venemaa, Kreeka, Hollandi kui Tsehhi müügiüksused.

Paluvee asutas Systemair AS-i eelkäija APF Grupi 1992. aastal, müües ventilatsiooniseadmeid lisaks Eesti turule veel ka Lätis, Leedus ja Venemaal. Juba sajandivahetusel müüs aga Eesti ventilatsiooniseadmete kaupmees kolmveerand APF Grupi aktsiatest Systemair AB-le ning siinne firma võttis endale oma põhilise hankija Systemairi nime. Eelmisel nädalal sai Systemair AB siinse müügiketi täisomanikuks.

Tehingu hinda börsiteates ei avaldata.

Juhul kui Rootsi börsifirma oleks aktsiad ostnud suhtarvude poolest samavõrd kõrge hinnaga kui emafirma väärtpaberid on ise Stockholmi börsil noteeritud võis Paluvee Äripäeva hinnangul saada 1,5 miljoni euro eest Systemair AB aktsiaid, mis tõstaks ta firma paarikümne suurima aktsionäri hulka.

Paluvee tehingu hinda ei soostu kommenteerima. „Me leppisime aktsiate proportsionaalses turuväärtuses kokku, aga see on konfidentsiaalne info,“ lausus Paluvee.

Systemair AB jaoks oli 2009/10 majandusaasta raske. Käive langes 77 miljonilt 39 miljonile kroonile, kuid aasta suudeti lõpetati siiski väikeses kasumiga.

 „Aasta 2010 on olnud Systemair AS-l positiivne ja natukene parem kui aasta 2009. Me näeme ikka perspektiivi, et ehitusturg on tõenäoliselt toibumas. Probleeme meil ka ei ole, sest puuduvad  laenukohustused ja püsikulud, oleme kogu aeg kasumis,“ lausus Paluvee, kelle poolt juhitud firma käive ulatus ehitusbuumi aastatel ka üle 6,5 miljoni euro (saja miljoni krooni).

Systemairi võib võrrelda Olympic EG ja Armin Karuga.

Nimelt tulid nad mõlemad firmad börsile enne finantskriisi 2007. aasta oktoobris ja mõlemal firmal on juhtiv suuraktsionär. Systemair AB looja Gerald Engströmile kuulub hetkel 42% ventilatsioonitootjast ning tema rikkus ulatub hetkel 2,2 miljardi Rootsi kroonini.

Paluvee sõnul kavatseb ta jääda pikaajaliseks Systemair AB aktsionäriks ning ootab väärtpaberitelt pikaajalist tootlust.

2010. aastal oli Systemair AB aktsia oma 66protsendise tõusuga Stockholmi börsil parima kümnendiku aktsia hulgas.

Finantskriis lõpetas 35. aastat kestnud kasvutsükli

Systemair AB tegutseb 39 riigis ja kuulub maailma juhtivate ventilatsioonitootjate hulka. Aprillis 2010 lõppenud majandusaasta jooksul teenis kontsern 3,2 miljardi Rootsi kroonise käibe juures 192 miljonit krooni kasumit. 1974. aastal loodud ventilatsioonitootja jaoks oli tegemist ajaloo esimese langusaastaga. Tõsi, languseks kujunes kõigest 3%.

2011/12. majandusaasta esimesel poolel on saadud taas tõusutsüklisse. Käive on kasvanud 8% ja kasum 41 protsendi võrra. Ettevõtte peab kasvu nimel natuke veel pingutama, sest ventilatsiooniseadmete tootja käibekasvu eesmärgiks on vähemalt 12 protsenti aastas.

Lisaks on Systemair AB seadnud endale veel eesmärgiks 10% tegevuskasumi eesmärgi ning on lubanud aktsionäridele välja maksta 30% kasumist dividendideks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077