Autor: Alyona Stadnik • 21. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio: E-Piima ja Tere otsus on mõistlik

Valio Eesti ASi juhatuse liikme Maido Solovjovi sõnul on Tere ja E-Piima ühinemise peatamine mõistetav ning takistuseks võis saada kahe ettevõtte erinev omandistruktuur.

Tema kinnitusel ei mõjuta ühinemisplaani katkemine piimandussektorit kuigivõrd. "Kõik teevad oma tööd edasi nii hästi, kui nad oskavad," märkis Solovjov.

Valiole ei olnud Tere ja E-Piima ühinemissoov üllatus. "Jutte sellest, et Eestis on täna liiga palju piimatööstuseid, on räägitud ennegi. Efektiivsuse tõstmise seisukohalt on mastaabiefekt oluline, seda mitme pisikese ja eraldiseisva tootmisüksusega ei saavuta," märkis Solovjov.

Tema sõnul on Valio Eestis heas seisus. "Meil on kaks väga efektiivselt töötavat tehast – Laeva meierei, kus toodame kõik oma värsked piimatooted ja Võru juustutehas, kus toodame ainult juustu," kommenteeris Solovjov.

Nii nagu kogu sektoril, on ka Valio aasta möödunud tugeva turbulentsi tingimustes.

Solovjovi sõnul on tootmise sisendite hind, eelkõige toorpiima hind tõusnud aastaga märkimisväärselt ja tõus jätkus ka detsembris.

"Samas on tarbija ostuvõime langenud. Oma väljamüügihindu oleme saanud korrigeerida suure viitega. See tähendas meile tegelikult kuni oktoobrini negatiivse tulemiga tegutsemist," lausus Solovjov.

Kõvasti oleme kärpinud kõiki tegevuskulusi, alates palkadest kuni erinevate püsikuludeni, kust oli võimalik säästa, lisas ta.

"Üks koht aga, kust me sel aastal ei ole säästnud ja ka strateegiliselt ei säästa, on investeeringud. Oleme sel aastal teinud rekordinvesteeringud nii Laeva kui Võru tehastesse," kommenteeris Solovjov.

Laevas valmib järgmise aasta alguseks uus logistikaterminal, algava aasta jooksul avatakse ka tootmisruumide laienduse. Võrus investeeritakse juustude viilutamisliini. "Kõik see loob meie eeldused väljuda masust efektiivsema ja tugevamana kui varem," nentis Solovjov.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077