Autor: Sirje Rank • 15. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering: pingutame varustuskindluse tagamiseks

Seoses jätkuvalt suure elektridefitsiidiga Balti riikides ning talvel oodatava olulise elektritarbimise kasvuga, on Eesti elektrisüsteemihaldur Elering teinud ettevalmistusi varustuskindluse tagamiseks olukordades, kus elektriturul nõudluse-pakkumise tasakaalu ei teki, teatas ettevõte täna uudise peale uuest elektrišokist Rootsi ettevõtjatele.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et vaadates viimaseid nädalaid Nord Pool Spot (NPS) elektriturul, on selleks, et vältida suurtarbijate elektritarbimise piiramist ning 2000EUR/MWh elektrihinda, vaja süsteemihalduritele luua senisest oluliselt selgemad ühtsed alused ja põhimõtted tegutsemiseks piirolukordades, kus varustuskindlus ei ole läbi elektrituru tagatud. 

„Kindlasti saab tegemist olla erakorraliste meetmete paketiga ning nende kasutamise osas on vajalik kokku leppida Konkurentsiameti, NPSi ja Läti-Leedu süsteemihalduritega. Oleme töötamas hetkel kolmes suunas. Esiteks, optsioonilepingu sõlmimine, mis annab süsteemihaldurile võimaluse piiratud tundide jooksul aastas pakkuda turule täiendavalt selleks otstarbeks reserveeritud võimsust. Teiseks, Läti ja Leedu turuosalised, kes Eesti hinnapiirkonnas kauplevad, on kohustatud samaaegselt sisestama nii ostu- kui müügipakkumised.  Selle nõude lisamise tulemusel väldime olukorda, kus Eesti hinnapiirkonnast vaid ostetakse energiat oma elektridefitsiidi katteks, samal ajal jäetakse kasutamata võimalused oma tootmisvõimsuste poolt toodetud elektrienergia müümiseks. Kolmandaks, selge alus piirata varustuskindluse tagamiseks elektri eksporti teistesse riikidesse“, lisas Veskimägi.

Teistkordselt elektribörsi NPS ajaloos tekkis NPS Denmark East hinnapiirkonnas olukord, kus 7. detsembril kahe tunni jooksul ületas nõudlus pakkumise ning tunnihinnaks kujunes süsteemi lubatud maksimumhind 2000 EUR/ MWh. Eesti hinnapiirkonnas hüppas elektri börsihind esmakordselt ülempiirini 2000 eurot MW/h kohta tänavu 24. augustil.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077