Autor: Katre Pilvinski • 14. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts kaitseb KENA tegevust

Roheliste initsiatiivil loodud kliima- ja energiaagentuurist (KENA) ei tohiks kujuneda tavapärane riigiasutus, tahame agentuuri näha eraldiseisva institutsioonina, sõnas ütles majandusminister Juhan Parts.

20. septembril andis riigikogu saalis agentuuri tegevuse kohta oma hinnangu riigikontrolör Mihkel Oviir. Tema sõnul eraldati KENA loomiseks riigieelarvest 86 miljonit krooni ilma selge eesmärgita, samuti tekitasid Oviirile muret agentuuri raha kasutamisega seotud otsused.

Parts kommenteeris, et on mitmes küsimuses riigikontrolöri arvamusega nõus. "See on suure potentsiaaliga asutus, tulevikku vaatav, analüüsiv, vajalik kompetentsikeskus," märkis minister eile riigikogus.

"KENA ei peaks olema Kredexi osakond, vaid peaks tegutsema iseseisva agentuurina," sõnas ta ja lisas, et peab kaaluma, kuidas see on kõige mõttekam. Kuid agentuuri tegevus on asjakohane, rõhutas Parts.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson küsis majandusministrilt järgmise aasta eelarves KENA rea puudumise kohta. "Tahame agentuuri näha eraldiseisva institutsioonina, kus on kulud ja tulud. Me ei taha, et agentuur on riigieelarveline asutus, mis ainult kulutab - sellest ei tohiks kujuneda tavapärane riigiasutus," sõnas Parts.

Ta lisas, et KENAst on kujunenud koht, kelle ekspertide arvamusega arvestatakse, näiteks tehakse koostööd Riigi Kinnisvara ASiga ning see peaks teenima tagasi oma kulud, ent mitte kasumit.

"KENAst peaks kujunema analüütiline ja võimekas kompetentsikeskus.

Sihtasutuse Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus on hea näide, kes teeb lepinguliselt uuringuid, raporteid, analüüse. Selline tegutsemine on mõistlikum kui anda eelarvest konkreetne summa raha," rääkis Parts.

Majandusminister pareeris ka kriitikat KENA nõukoja juhi, riigikogu liikme Marek Strandbergi suhtes. Tunnen Marek Strandbergi lapsest saati ja tean, et teda pole võimalik ära osta – ärge tehke talle liiga, sõnas Parts.

Taust* 2009. aasta teises lisaeelarves eraldati kliima- ja energiaagentuurile 86 miljonit krooni. Keerulises majanduslikus olukorras oli tegemist ootamatu otsusega, millest ei saanud aru ka rahandusminister Jürgen Ligi.

Kliima- ja energiaagentuuri toimimisest

* Lühikest aega tegutsenud agentuur on silma paistnud vaid skandaalidega. Agentuuri juhiks valiti Kristiina Rebane, kes oli roheliste erakonna liige. Agentuuri nõukoja esimees roheliste juhtivpoliitik Marek Strandberg.* Veel on tähelepanu saanud agentuur seoses viieliikmelise delegatsiooni majutuskulude katmisega Abu Dhabi viietärnihotellis. Delegatsiooni majutuskulud olid 165 000 krooni.* Septembris võis Äripäevast lugeda, et agentuur on sõlminud lepingu arendusnõunikuga, kelle tunnipalk on 600 krooni. Seejuures on sobilik meenutada, et Eesti keskmine brutotunnipalk oli antud hetkel 75,81 krooni. Kliima- ja energiaagentuuri nõustab käsunduslepingu alusel agentuuri nõukoja esimehe elukaaslane Katrin Idla.* Rahvusringhäälingu uudistest võis lugeda, et KENA kavatseb kulutada kuni üheksa miljonit krooni, et reklaamida toetusprojekte, mille teostamiseks neil tegelikult raha ei ole.Allikas: keskerakondlaste arupärimine majandusministrile

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077