Autor: Kadri Paas • 9. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõis ja Nõlvak oma osaluse piimatsehhis unustanud

Piimakombinaadi nüüdseks endise pisiomaniku Jüri Mõis ei teadnudki ta, et tal enam kohukesetehasega midagi pistmist ei ole.

“Minu portfelli juhib portfellihaldur. Ega mina ole targem kui õppinud haldur. Oleks isegi päris imelik, kui tema investeerimisotsustesse, ostudesse ja müükidesse sekkuksin,” arvab Mõis.

Endine pankur ja praegune taastuvenergiaärimees ei ole küll enda piimakombinaadi investeeringu saatuse ja tootlusega kuigi hästi kursis, kuid oletas, et tegemist oli ikkagi “tuluüritusega”.

Mullu samuti ootamatult kohukeseäris osaluse saanud Rainer Nõlvak ei teadnud samuti, et tal piimatsehhiga enam mingisugust seost ei ole.

“See on mul küll täiesti kahe silma vahele jäänud. Ma ei tea sellest mitte midagi. Kui nii ütlete, ju siis nii on. Minu osalus oli ju täiesti mikroskoopiline ka, mõnesajatuhandeline müük…” muigas Nõlvak.

Ettevõtja märgib, et ta sai piimakombinaadi väikeomanikuks ootamatult ning sellest osalusest ootamatult ilmajäämine ei morjenda teda samuti eriti.

“Teate, ma ei tunne end hästi, kui niisama intressi võtan. Olen harjunud ikkagi ise asju käivitama ja suunama,” lisas tehnoloogiaärimees.

Taust

*Indrek Rahumaa juhitav Eesti investeerimisgrupp Alta Capital Partners ostis 2007. aasta kevadel 80% Riigas Piensaimnieksi aktsiatest, laenates raha väikeinvestoritelt ja võlakirjafondilt Swedbank Private Debt võlakirjade emiteerimise näol.

*Toona spekuleeriti ajakirjanduses, et tehingu hinnaks võis olla 50-60 miljoni eurot ehk 782-939 miljonit krooni

*2009. aasta septembril loodi pankrotistunud Alta Capitali nõuete baasil valdusfirma RPS Holding, mis sai enda kätte 80% osaluse Riia Piimakombinaadis.

*RPS Holding suuromanikuks said Indrek Rahumaa võlausaldajad: Swedbank (41,2%), kelle kätte liikusid aktsiad Private Debt Fondist ja II pensionisamba fondidest. Suuruselt teine osanik oli GILD Arbitrage riskikapitalifond (26,3%) ning kolmas PWN INVEST (10,5%), kelle taga Anton Urb. Ülejäänud RPS Holding omanikud olid ligi kakssada Eesti esirikkurit-investorit (nt. Jüri Mõis, Marcel Vichmann, Hannes Tamjärv, Rainer Nõlvak, Rein Tallermo, Fjodor Berman, Meelis Virkebau, Heino Harak, Toivo Jalakas, Ivo Jalakas, Rein Tallermo).

*Darby Overseas Investments ostis novembri lõpus 80% Riia Piimakombinaadist RPS Holding käest, saades piimakombinaadi ainuomanikuks.

*Tehingu orienteeruv maksumus oli ekspertide arvates 16 miljonit latti ehk 352 miljonit krooni.

Allikas: Äripäev, Biznes & Baltija

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077