Autor: Indrek Kald • 17. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektri müük börsil suurenes oktoobris 10%

Elektribörsil müüdud kogused suurenesid võrreldes eelmise kuuga oktoobris ligi kümme protsenti, samal ajal kui börsilt ostetud kogused on juba mitmendat kuud langustrendis.

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonnas osteti oktoobris kokku 382,8 gigavatt-tundi (GWh) elektrienergiat. Päeva keskmine ostukogus vähenes võrreldes septembrikuuga ligi 6%. Oluliselt, ligi veerandi võrra on võrreldes eelmise kuuga vähenenud eksport Lätti, moodustades 127,3 GWh, teatas Elering.

Ostetud kogused on olnud langevas trendis alates augustist, seda eelkõige vähenenud ekspordi tõttu Lätti ja Leetu. Mõlemas riigis on seoses tekkinud soojuskoormusega käivitatud mitmeid koostootmisjaamasid, kuid ilmade jätkuval jahenemisel hakkab jõudsalt kasvama ka elektritarbimine ning võib oodata, et koostootmisjaamade tööle hakkamisest lähtuv positiivne elektripakkumise efekt Baltikumis kaob.

Elering on välja töötamas tegevuskava vältimaks võimalikku riski, et talvel pole kasvava elektrinõudluse katmiseks Eesti hinnapiirkonnas piisavalt pakkumisi.

Müüdud kogused kasvasid tänu Eesti ja Soome hinnapiirkondade hinnaerinevusele oktoobris 452,9 GWhni. Päeva keskmine müüdud kogus kasvas võrreldes septembriga ligi 10% ja energiavoog oli oktoobris 71% ajast suunaga Eestist Soome. Oktoobris oli elektrihind Soomes keskmiselt 1,8 eurot megavatt-tunni kohta kallim.

Eestisse elektribörsilt ostetud elektrienergia kogus on alates juulist olnud stabiilne, moodustades ca 38% meie siseriiklikust tarbimisest.

NPS Estlinki hinnapiirkonna keskmine hind oli oktoobris 49,47 EUR/MWh ning langes võrreldes septembriga veidi (2,3%). Hind kõikus 33,81 ja 73,2 EUR/MWh vahel. Leedu elektribörsi Baltpool keskmine hind oli 2,31 EUR/MWh kõrgem kui NPS Eesti piirkonna hind.

Nord Pool Spoti (NPS) Eesti hinnapiirkonnas ostetud elektrienergia käive oli oktoobris 19,1 miljonit eurot ja müüdud elektrienergia käive 22,5 miljonit eurot.

Kaks olulisemast aspekti eelmisel kuul seoses elektribörsiga olid liitumine alates 19. oktoobrist NPSi päevasisese elektrituruga Elbas. Kuigi oktoobris jäid päevasisesel turul kaubeldud  kogused tagasihoidlikuks, ulatudes 11 päeva jooksul 0,1 GWhni, on siiski näha esimesi turu elavnemise märke.

Elbas turg võimaldab kaubelda elektriga päevasiseselt ning kauplemispiirkonnaks on kogu NPSi elektribörsiga liitunud riigid Põhjamaadest Saksamaani. Kui päev-ette turg on eelkõige ettenähtud ja kasutatav elektrienergia ostuks ja müügiks, siis päevasisene turg annab turuosalistele võimaluse vastavalt kokkulepitud reeglitele müüa või osta üle- või puudujäävat elektrienergiat sama päeva sees. 19. oktoobrist anti päevasisesele turule jaotamiseks ka kogu vaba ülekandevõimsus Eesti-Soome vahelisel kaablil.

Teiseks nimetati 1. oktoobril NPS Estlinki hinnapiirkond ümber NPS Eesti hinnapiirkonnaks. Muutuse tegi võimalikuks kõikide põhjamaades kehtivate läbipaistvusreeglite järgimine meie hinna piirkonnas tegutsevate turuosaliste poolt, sh ka süsteemihalduri poolt, teatas Elering.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077