Autor: Sirje Rank • 3. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kreenholmi omanik esitas pankrotiavalduse

Kreenholmi emafirma Borås Wäfveri juhatus otsustas peatada maksed ning taotleda tütarfirma Kreenholmi Valduse AS pankrotti.

Ühtlasi hindas emafirma Kreenholmi Valduse ASi aktsiate väärtuse oma bilansis nulli, vahendas Rootsi uudisteagentuur TT.

"Väike tellimuste arv koos kahanenud marginaalidega seoses toorpuuvilla hinnatõusuga on loonud olukorras, kus juhatus ei näe mingit võimalust saavutada rahavoogu, mis teeks võimalikuks tegevuse jätkamise," avalikustas firma tänases pressiteates.

"Oktoober oli meil veel üks kuu, kus rahavoog oli miinuses. Prognoosid näitavad, et negatiivne trend jätkub novembris ja detsembris ning edasi ka 2011. aasta esimeses kvartalis," kirjutas firma tegevjuht Carl-Henrik Koit.

"Äärmiselt kõrge puuvilla hind, äraootav hoiak meie klientide seas ning meie toodangu liiga kõrge kulubaas on viinud selleni, et me pole suutnud langust ümber pöörata. Sügise alguses nägime positiivset muutust, kuid kahjuks pole see trend jätkunud," märkis ta.

Täna esitas firma Göteborgis kohtule pankrotiavalduse. Tõenäoliselt läheb firma tükeldamisele, ütles juhatuse esimees Stig-Arne Blom intervjuus agentuurile Bloomberg.

"Pole eriti realistlik arvata, et firma praegusel kujul tegevust saaks jätkata," ütles Blom. "Firmas on arvestav väärtus masinate ja mustripanga näol, samuti loodame, et Borås Wäfveri kaubamärk saab mingil moel edasi kesta," lisas ta.

Borås Wäfveri, mis on olnud Kreenholmi Valduse ASi omanik 1994. aastast, teatas 28. oktoobril, et lükkab kolmanda kvartali tulemuste avaldamise edasi 5. novembrile, kuna peab võlausaldajatega läbirääkimisi.

Puuvillafutuuride hinnad on maailmaturul rekordtasemel, kuna maailma riikide varud on vähenenud ja saak kehv.

"Kreenholmis on tehtud suuri jõupingutusi firma päästmiseks kärpisid kulusid koondamistega ning leppides võlausaldajatega kokku maksegraafikud," teatas firma. "Hoolimata kõigist nendest pingutustest ei suutnud me Kreenholmi päästa".

„Mul on väga kahju,“ ütles tänavu maist firmat juhtinud Carl-Henrik Koit Rootsi majanduslehele Dagens Industri. „Selline see maailm juba kord on, üsna sünge. Kui likviidsus väheneb, nõuavad tarnijad oma raha hoolikamalt kätte ning ilmselt pole võimalik saada ka sektori parimat hinda,“ ütles Koit.

Alles kevadel korraldas Borås Wäfveris aktsiate uusemissiooni 13 miljoni Rootsi krooni suuruses summas. „Uusemissioon oli täiesti korrektne samm. Toona uskusime, et firmal on tulevikku,“ ütles Koit. „Tegevjuhi ja aktsionärina võin ainult kahetsust avaldada. Pankrotis läheb alati väärtus kaduma.“

Täna peatati Stockholmi börsil Borås Wäfveri aktsiatega kauplemine. Aastaga on firma aktsia kukkunud 67%, hinnates firma väärtuse 15,4 miljonile Rootsi kroonile (26 miljonit Eesti krooni).

Rootsi tekstiilikontsern Borås Wäfveri asutati 1870. aastal ning ettevõttel on ligi 600 töötajat. 95% personalist on tänasel päeval väljaspool Rootsit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077