Autor: Raivo Sormunen • 29. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia kolmekordistas kasumi

Eesti Energia 2010/11 majandusaasta teise kvartali (lõppes 30. septembril) kasum ulatus 225 miljoni kroonini ehk üle kolme korra suurema numbrini kui aasta eest, selgub energiaettevõtte vahearuandest.

Eesti Energia käive kasvas aastatagusega võrreldes ligi 18% ning ulatus lõppenud kvartalis 2,59 miljardi kroonini.

Kasumi kasvule aitas Eesti Energia sõnul kaasa elektrienergia kõrgemad müügihinnad ja elektrienergia müügimahu kasv (2135 GWh-lt 2444 GWh-ni) ning põlevkivi ja vedelkütuste tootmise kasumlikkuse suurenemine.

Elektrienergia turgude avamine Eestis ja Leedus ning kõrged hinnad elektribörsidel kasvatasid hüppeliselt müügitulu avatud turgudelt, mis käesoleva majandusaasta II kvartalis moodustasid 51% (eelmise aasta II kvartalis 37%).

Elektrituru osalise avamisega Eestis käivitus samaaegselt 2010. aasta 1. aprillil Eestis Nord Pool Spot elektribörsi Eesti hinnapiirkond1, kus hakati kauplema tarnetega päev-ette-turul.

II kvartalis liikus päeva keskmine hind Eesti piirkonnas laias vahemikus 30,1-462,0 €/MWh, kvartali keskmiseks hinnaks kujunes 51,7 €/MWh.Erakorraliselt kõrge oli hind 24. augustil, ulatudes 462 €/MWh-ni tulenevalt kõrgest ostuhuvist madala pakkumise juures, mis tõi kaasa viiel tunnil maksimaalse lubatud börsihinna (2000 €/MWh). Antud päeva hinna välja jätmisel kujuneks II kvartali keskmiseks hinnaks Eesti piirkonnas 47,2 €/MWh (0,74 krooni/KWh).

Ettevõtte juhatuse esimees Sandor Liive tunnistab aruandes, et majandusaasta teine kvartal oli Eesti Energiale edukas. „Märkimisväärne on fakt, et üle poole müügitulust ja kasumist teenisime vabadelt turgudelt, olles edukad konkurentsi tingimustes. Teenitud kasumi investeerime jätkuvalt Eestisse – elektri jaotusvõrkudesse, elektri ja vedelkütuste tootmise arendamisse ning seeläbi ka uute töökohtade loomisesse ja Eesti majandusse,“ lisab Liive.

Eesti Energia finantsjuht Margus Kaasik usub energiafirma kasvu püsimisse.

„Toornafta maailmaturuhind on tasemel, mis toetab ka põlevkivist toodetud vedelkütuste tootmismahtude ja müügitulude kasvu. Tänaseks annab vedelkütuste tootmine märkimisväärse osa Eesti Energia kasumist,“ lisas Kaasik.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077