Autor: Anu Jõgi • 27. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallegg investeerib tapamajasse 60 miljonit

Tallegg investeerib 2011. aasta kevadel valmiva esimese etapi lõpuks lihatööstuse uuendamisse 60 miljonit krooni, ettevõtte eesmärk on broileritoodangut veerandi võrra suurendada.

Talleggi tootmisdirektori Vallo Kruusimägi sõnul käivad praegu tööd tapamaja laiendamisel eeskätt lindude algtöötlemise poolel. "Põhieesmärgiks on tapamaja töö kiiruse, toodangu kvaliteedi, automatiseerituse ja keskkonnasõbralikkuse parendamine," ütles ta. "Samuti oleme alustanud üldehituse ja külmavõimsuse suurendamisega, millega teeme ettevalmistusi 2. etapi töödeks," lisas ta.

Talleggi pikaajaliseks eesmärgiks on 2013. aastaks kogu lihatööstuse kolimine Loolt Tabasallu lindude tapamaja juurde.

Kruusimägi sõnul leiavad kõige keerulisemad tegevused aset jaanuaris seoses üleminekuga linnurümpade õhkjahutussüsteemile. "Õhkjahutus on kaasaegne lahendus, millel on palju eeliseid ka tavatarbija vaatevinklist. Nimelt on õhuga jahutatud broiler kaupluses kuivem ning pikema säilivusajaga. Tootja vaatenurgast kiireneb ka suuremate linnurümpade jahutus, mis tagab kogu toodangu ühtlasema ja kiirema mahajahutuse," kirjeldas ta. "Uus süsteem välistab ristsaastumise võimaluse jahutuse ajal. Efektiivsuse nurga alt vaadatuna on väga oluline, et uus jahutussüsteem võimaldab kolmandiku võrra kasvatada praeguse liini kiirust ja kuni poole võrra vähendada tapamaja veekulu. Lisaks veekulu vähenemisele tõstavad lihatöötlemise keskkonnasõbralikkust ja efektiivsust paigaldatavad uued seadmed, mis kasutavad külmakompressoritest vabanevat soojust tarbevee soojendamiseks,“ loetles Kruusimägi uue süsteemi eeliseid.

Ulatuslike ümberehitustööde tõttu on Kruusimägi sõnul jaanuari esimesel nädalal lihatootmises kahe tööpäeva pikkune erakorraline paus. "Loodame koostöös jaekauplustega laovarusid planeerida nii, et värske kodumaine broiler siiski poes pidevalt saadaval oleks,“ lisas ta.

Talleggi juhatuse esimees Teet Soormi sõnul eelistatakse linnuliha järjest sagedamini. „Et rahuldada Eesti kasvavat vajadust broileriliha järele, on Tallegg võtnud eesmärgiks kasvatada lihatootmist järgmise nelja aastaga vähemalt veerandi võrra. Selleks oleme juba teinud ning teeme ka järgnevad kolm aastat suuri investeeringuid. Talleggi eesmärk on toota 2014. aastal 18,5 miljonit kg broileriliha, mis on 4 miljonit rohkem kui aastal 2009,“ lisas Soorm. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077