Autor: Silvia Kruusmaa • 22. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ensto uus Tallinna tehas läks maksma 165 miljonit

Täna avas rahvusvaheline tööstuskontsern Ensto Lasnamäe tööstuspargis uue tehase, mis võimaldab kasvatada kontserni eksporti ning kahekordistab plastist elektrikilpide tootmismahtu.

Tehase rajamisse investeeriti 165 miljonit krooni, tehas annab tööd 130-le inimesele. Ettevõte prognoosib tänavuseks kogukäibeks 900 miljonit krooni.

Eesti suuremate eksportööride hulka kuuluv Soome päritolu Ensto OY on aasta-aastalt oma tegevust laiendanud ning uue tehase avamine Tallinnas kindlustab ettevõttele ekspordimahtude suurenemise ning tootmismahtude kasvu. 

Ensto Ensek ASi juhatuse esimehe Üllas Tähe sõnul on emaettevõte Ensto OY ligi 28% oma töötajatest Eestisse koondanud ning siinsetes tehastes Keilas ja nüüd Tallinnas toodetakse kokku ca 6000 erinevat toodet, mida eksporditakse 47 erinevasse riiki.

"Uus tehas võimaldab meil toota tehniliselt keerukaid tooteid kõrgeima kvaliteediga ning juba praegu on toodangu maht kasvanud nii palju, et töötame neljas vahetuses ning kuus valmib siin 300 000 plastmass-elektrikilbi detaili ja 50 000 valgustidetaili," kirjeldas ta uue tehase võimsust.

Täht lisas, et 99,5% tehase toodangust läheb ekspordiks näiteks sellistesse riikidesse nagu Jaapan, USA, Hiina, Taiwan, Austraalia, Uus-Meremaa, Suurbritannia jt. Tehases töötab hetkel 130 inimest, millest 50 töökohta loodi sel aastal.

Uue tehase ehitamisesse ning seadmetesse investeeris ettevõte 165 miljonit krooni. Tehas asub Tallinna Tööstuspargis aadressil Taevakivi 3/5. Tehase kogupindala on 9800 m2.  Ensto Tallinna tehas on spetsialiseerunud plastmassist elektrikilpide survevalule ja nende kohandamisele vastavalt eritellimustele. Tehases on moodsaimad survevaluautomaadid ja robottehnoloogia, tagades toodangu kõrge kvaliteedi ning kiired ja paindlikud tarned.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts tunnustas seda, et rahvusvaheliselt tuntud välisettevõte laiendab oma tegevust Eestis. „Loodame, et koos uues tehases valmiva kvaliteetse toodanguga jõuab hea  sõnum Eesti kohta kõikidesse neisse 47 riiki, kuhu Ensto siin valmistatud tooteid ekspordib," ütles minister.

Ensto OY alustas tegevust Eestis 1993. aastal ning täna on Eestis kaks tütarfirmat – kontserni toodete müügile orienteeritud AS Ensto  Elekter ning tootmisettevõte AS Ensto Ensek. Ettevõttel on Eestis kolm tehast – kaks tehast Keilas ja üks Tallinnas. Keila tehas toodab valgusteid ja elektrikütteseadmeid; samuti turvalüliteid ja muid elektrikilbi-komponente ning erinevaid tooteid elektriliinide ehitamiseks nagu klemmid, konksud, traaversid. Tallinnas valmistatakse plastmass-elektrikilpe ning valgustidetaile. Ettevõttes töötab 450 inimest. AS Ensto Ensek käive 2009. aastal oli 532 miljonit krooni.

Ensto OY on rahvusvaheline tööstuskontsern ja perefirma, mille tegevusala on elektriseadmete ja –tarvikute väljatöötamine, valmistamine ja turustamine. Ensto tooted on kasutusel nii elektrijaotusvõrkudes kui ka kodudes ja ühiskondlikes hoonetes igapäevaelu vajaduste rahuldamiseks. Ensto töötajaid on Euroopas ja Aasias ligi 1600, kokku 19 riigis.

Kontserni aastane kogukäive on 230 miljonit eurot. Ensto jaguneb kolmeks äriüksuseks: Ensto Building Technology, Ensto Enclosers and Components ja Ensto Utility Networks. Ensto kontserni omanik on EM Group.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077